fallback

Изборът на магистрати - чрез ясни правила

Само така ще е ясно кой носи отговорност за даден избор, твърди Даниел Вълчев

02.02.2015 | 21:11 Автор: Петко Трухчев

Чрез ясно разписани правила кой предлага даден кандидат за длъжност в съдебната система ще се спре порочната практика да се налагат лица със съмнителна репутация. Това коментира юристът проф. Даниел Вълчев и бивш министър на образованието от тройната коалиция БСП,НДСВ и ДПС в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев.

Още по темата

Според него липсата на ясно разписани правила кой би трябвало да предлага кандидатите за отговорните постове в правосъдието е основният пропуск в системата и основната причина за критиките от Еврокомисията.

ВСС избира, но няма защо той и да предлага. И Панов, и Панова - и двамата имат качества да се справят с тази работа, коментира Вълчев изборът на Лазар Панов за председател на Върховния касационен съд.

Президентът е в правото си да се съобрази със съсловията на юристите и да не издаде указ за назначаването на Лазар Панов, но това няма да промени статуквото в съдебната система, допълни Вълчев. Министърът на правосъдието трябва да има повече правомощия. В тази връзка трябва съдебното министерство да подготви закон, предлага юристът.

Още по темата

Според Вълчев констатациите от Брюксел във всеки евродоклад са пределно ясни както на управляващи, така и на общество, но не се прави нищо като реформа в системата. В тази връзка оценката на Вълчев за настоящия кабинет е, че до 6 месеца ако не направи реформи, то няма да има такива и в по-късен период. Най-належащите промени,според него, трябва да са в енергетиката,здравеопазването и съдебната система. Вълчев изрази оптимизъм за бъдещето на коалиционния кабинет.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback