Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Политолози: И двете фракции на ДПС ще влязат в парламента, но ще има грозни сцени

Проф. Антоанета Христова и доц. Стойчо Стойчев коментираха предстоящите избори

16.09.2024 | 20:23 Редактор:

Има ли договорена нова сглобка? 

"Договорка е, ако има доверие и от двете страни, или от трите, и има предложение, което се счита в интерес на страните. Ние не сме в тази ситуация, ние сме в ситуация, в която всеки си мисли кое действие ще му донесе на него позитив. Политическият пиар в момента на политическите партии е много лош, но факт е, че нещата не са такива, каквито те ги изговарят. Това си личи от публиката, която усеща неискреност, некоректност в посланията и безсилие", каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Според него договорка няма, защото тя не в интерес нито на ГЕРБ, нито от страна на ПП-ДБ.

"Този парламент вече е нелегитимен"

"Няма договорка към настоящия момент, дори да се работи и мисли за такава, тя ще бъде постигната след изборите, когато се види каква е относителната тежест на всяка една от парламентарните групи. Докато не се види тази тежест и не се види кой с колко депутати разполага, много трудно биха могли да се направят каквито и да е договорки", коментира политологът доц. Стойчо Стойчев за Bulgaria ON AIR.

По думите му условията и предложенията за сядане на масата биха могли да са добра основа за бъдещо коалиционно споразумение след изборите.

"Този парламент вече е нелегитимен да вземе каквито и да било решения, по какъвто и да било предлог. Най-добрият сценарий е да се въздържа от каквото и да било законодателство. В следващия парламент, когато е ясно кой с колко депутати разполага и какви приоритети има, партиите биха могли да седнат да формират едно коалиционно споразумение", подчерта той.

"ГЕРБ няма интерес от коалиции"

Попитаха кои партии биха могли да седнат на масата за преговори, проф. Христова отговори: "БСП в момента са най-лесните да се намери някаква форма на съгласие от тяхна страна, ако левицата влезе. Предложението на ПП-ДБ за министър-председател, който да бъде равно отдалечен е нереалистично, защото в тази държава всички се познават и защото няма такъв експерт, на когото да не може да се извади, че е пил с някого и че е консултирал някого".

Тя е на мнение, че ГЕРБ няма интерес от коалиции.

"Борисов  има интерес да контролира цялата власт, ако е във властта. Контролирайки цялата власт, при всяко положение се изключва ПП-ДБ, защото те имат взаимно изключващи се представи за това кой да бъде главен прокурор. Не е възможно да се съберат заедно, защото по тази първа основна точка те не могат да постигнат никакво споразумение", поясни политическият психолог.

"Ще бъдем свидетели на много лош тон"

"Почти е сигурно, че в следващия парламент ще има между 6 и 8 партии, но точно колко ще бъдат - няма как да знаем. При по-голям брой партии, големите групи ще имат по-малко представители. Ако влязат седем или осем партии, това означава, че двете най-големи или първата най-голяма ще бъде с по-малко депутати, ако са общо 6 партии. Това ще промени баланса на силите. Но отсега е почти сигурно, че не само, че на една партия няма ѝ да стигне силата да прави сама управление, но може да се наложи на три да търсят четвърти партньор", разясни Стойчо Стойчев.

И двамата смятат, че и двете фракции на ДПС ще влязат в парламента.

"Ще сме свидетели на изключително грозни сцени вътре в парламента, тъй като един от лидерите е типичен с директността си, а неговата директност предполага един друг тип комуникация. Трудно ще е да има каквото и да е правителство и мнозинство. Втората ми теза е, че ще бъдем свидетели на много лош тон, който още повече ще отврати избирателите", разкри проф. Антоанета Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 115 гласа