fallback

Ще се стопят ли ледовете с РСМ след срещата на Румен Радев и Гордана Силяновска?

"Всеки диалог наистина е добре дошъл", заяви доц. Спас Ташев

13.09.2024 | 21:10 Автор: Деси Николова

При закрити врата се проведе знаковата среща между президента Румен Радев и президентът на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова.

"Това бе първа среща след избирането на новия президент на РСМ. Всеки диалог наистина е добре дошъл. От тази гледна точка трябва да поздравим президентът на РСМ с тази инициатива, дори и за една неофициална среща с българския президент, но дотук свършват и добрите констатации. Оттук нататък по-скоро идват много въпроси и неприятни изводи, които следват на базата на анализа", коментира доц. Спас Ташев от БАН в студиото на предаването "Денят ON AIR".

По негови думи един от ключовите моменти на срещата е изявлението на президента Силяновска-Давкова, че вписването на българите в Конституцията на Северна Македония не зависи от нея. Президентът Радев оцени желанието на Силяновска-Давкова за диалог, но също така изрази надежда, че това ще прерасне в трайна политика на правителството в Скопие. 

"Разграничаваме функцията президент от функцията правителство", коментира Ташев пред Bulgaria ON AIR, подчертавайки, че българската страна се надява на позитивен подход и от страна на македонското правителство.

Дали това ще се случи, остава под въпрос, тъй като по думите на Ташев, сигналите от Скопие са "противоречиви".

Друг важен момент, подчертан от Ташев, е смяната на членовете на историческата комисия в Северна Македония, което той определя като "официално признание, че властта в Скопие гледа на историческите процеси през призмата на своите сегашни политически интереси, а не на обективните факти".

Той посочи, че историята е наука за обективните процеси, но в случая властите в Северна Македония я използват като инструмент за геополитическите си цели.

Очаквайте видео с целия разговор.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback