fallback

Финансист: БНБ закъсня с по-строгите мерки за отпускане на жилищни кредити

Раздаването на кредити увеличава инфлацията, посочи Светлин Танчев

12.09.2024 | 20:59 Автор: Елеонора Танева

С нови критерии БНБ опитва през банките да затегне жилищното кредитиране.

"Трябва да се знае, че раздаването на кредити увеличава инфлацията. В България дълго време се забавихме с тези мерки, това допринесе инфлацията да е по-висока от това, което желаем и от критериите за влизане в Еврозоната", коментира финансистът Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му хората нямат много големи ресурси и резки движения на Централната банка в тази посока биха увредили сериозно икономическата среда не само за банките, но и за строителите. 

Хората се заблуждават за ниските лихви

"В България почти нямаме фиксирани лихви, предвид че е сравнително ниска финансовата грамотност на обществото - когато всички банки започват политика с оскъпяване на паричния ресурс, хората продължават да бият рекордите по кредити", предупреди Танчев.

В ефира на Bulgaria ON AIR финансистът подчерта, че няма икономика, която да не е засегната от глобалните процеси, но прогнозите са оптимистични.

"В следващата една година мерките, които предприемат централните банки за овладяване на инфлацията, ще ти изтласкат от дъното. Ще започнат да вървят в другата посока, ако сме взели правилните мерки, за да се възползваме от този цикъл на възход следващите няколко години", убеден е Светлин Танчев.

Кредитите от ББР

Финансистът коментира също, че през годините Българската банка за развитие (ББР) не е покривала целите, за които е създадена. 

"Това е механизъм, който трябва да подпомага български производители и проекти, трябваше да се грижи за създаване на този сектор - малки и средни предприятия. В последните години видяхме, че банката не изпълняваше тези цели", заяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback