fallback

Адвокат Пламен Абровски: Водата трябва да стане национална концепция

"Правилният път е напояване", каза той

10.09.2024 | 21:00 Автор: Вяра Димова

България поиска активиране на средства от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата. 

"450 млн. е целият бюджет за годината на ЕС. Не знам на каква основа са искани тези пари, защото това е неформален съвет. Може би пиарите са прибързали с прессъобщението. В последните години основното нещо, на което политиците обръщаха внимание, са парите. В един момент земеделските производители започнаха да се фокусират в парите", коментира адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в предаването "Денят ON AIR".

Първо трябва да свърши сушата, жътвата, да се направят калкулации, обясни той.

"Ако сме достатъчно бързи, през декември ще получим пари. Ако изпуснем бюджета за тази година, парите за догодина ще ги получим от следващия бюджет. Брюксел работи бавно", посочи адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Липсата на вода е голям проблем в земеделието

"Без вода земеделие не може да се прави. Въздухът, храната и водата са трите елемента, изключително важни за поддържането на живот. Особено царевицата - тотал щета, слънчогледът започнаха още преди месец да го жънат. Това е страшно. Знаеше се, че ще има жега и безводие. Нямаме национални цели", каза адвокат Абровски, който не изключи и възможността за фалити в сектора.

Водата трябва да стане национална концепция и да няма значение кой оттук нататък ще бъде министър, настоя той.

"Правилният път е напояване - една част, другата е водоснабдяването на населението с вода. Много разговори съм имал със земеделски производители, които казват, че вода до тях не стига, защото я дават за производство на ток. Надявам се, че след изборите през 2025 г. най-накрая ще имаме стабилно управление", заяви Абровски.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback