fallback

Бивш председател на ЦИК: Комисията се използва за политически въпроси

"Пред ЦИК стоят редица предизвикателства", каза Александър Андреев

10.09.2024 | 20:20 Автор: Искра Ангелова

Не мисля, че ЦИК работи под какъвто и да било политически натиск, поне от действията до момента не се вижда. Това, което аз виждам, е използването на Централната избирателна комисия за политически въпроси, което не е част от правомощията и няма да доведе до успокояване на положението. Такъв конкретен казус, какъвто наблюдаваме в момента по отношение и на една политическа сила, и на друга политическа сила, до момента в ЦИК не е имало. Това каза бившият председател на ЦИК Александър Андреев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че в миналото при регистрацията на друга политическа сила, а именно СДС, имаше въпрос, който беше повдигнат с оглед представителството.

"ЦИК винаги е работила на основата на Изборния кодекс или преди това на законите, които уреждаха предишните избори. Липсата на определена публичност създава съмнения по отношение на работата и това, че има някакъв натиск върху институцията. Но то се дължи от страна на членовете на ЦИК, защото такъв случай до момента не е имало. Оттук нататък за нас остава да наблюдаваме процесите и да видим с рамките на сроковете дали дадените партии ще се регистрират или дали ще обжалва определено решение", допълни Андреев за Bulgaria ON AIR.

Заявленията се подават до 11 септември

Попитан дали може да се удължи времето за регистрация, той отговори: "Срокът за регистрация е до утре до 17:30, когато последно трябва да бъдат подадени заявления за регистрация. Когато имаме обжалване на решението за отказ от регистрация или с попълването на една коалиция, той може да бъде удължен, разбира се. Това го позволява Изборният кодекс. Но подаването на първото заявление трябва да е до утре".

"За да може да се стигне до съда, трябва да имаме решение на ЦИК и то да бъде обжалвано пред ВАС от заинтересованата страна. В утрешния ден ЦИК ще трябва да се произнесе с решение. В момента се очаква проверката на ГРАО. Един от съществените етапи в изборния процес е регистрацията на участниците. Институцията не трябва да се натоварва с какъвто и да било политически оттенък, защото тя трябва да е достатъчна разграничена от всички участници във вота", припомни бившият председател на ЦИК.

Според него пред ЦИК стоят редица предизвикателства.

"Има въпроси, които трябва да се решат с машинния вот, провеждането на обучение, което да позволи намаляването на грешките при попълването на протоколите. Разяснителната компания, която да подготви и избирателите, и членовете на СИК. Тук е въпросът, че голяма част от тях не преминават обучение, а тези, които са преминали, в последния момент се подменят с други. Това не позволява да има последователност. Гласуването в чужбина също е свързано с машини", добави Александър Андреев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback