Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Политолози: ДПС има резервни ходове и ще търси регистрация с други имена

Ако се стигне до нови избори, ще дойде времето на Румен Радев, казаха проф. Румяна Коларова и Цветанка Андреева

10.09.2024 | 20:30 Редактор:

ДПС има и резервни ходове. Ефективно се блокират един друг. Предполагам, че ще потърсят регистрация и с други имена, с лика на водачите по места. Това коментира политологът проф. Румяна Коларова в предаването "Денят ON AIR".

Според политолога Цветанка Андреева политическа битка няма как да се реши институционално.

"Затова и ЦИК задълбочи кризата. Единственият изход са изборите. И двете формации ще се явят, те са подготвени за резервни варианти", посочи Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Подложена ли е ЦИК на натиск?

"Позицията на ЦИК е, че не трябва да блокира възможността всяка една от тези фракции да участва на изборите. Това може би не е абсолютно в буквата на закона, но това е в духа на закона. Одобрявам тази позиция на ЦИК. Може би се е търсило бързо решение", анализира проф. Коларова.

По думите на Андреева, ДПС се бори за власт и различни визии.

"Напрежението, конфликтът и разцеплението са битки на две различни визии - как ДПС ще участва в институцията. Делян Пеевски изнесе на светло ДПС. Той заяви желание да се включи в коалиционно управление и в голям смисъл участваше. Ахмед Доган през годините си извоюва славата на човек, който качва и сваля правителства, човек в сянка. Ако ставаме свидетели за битка на мястото на Доган, ще видим битка на различни лидери, докато тук виждаме директен сблъсък между Доган и Пеевски", заяви Андреева.

Изборите на 27 октомври и кампанията на партиите

Ясно ще бъдат групирани две групи партии и те ще бъдат както предизборно, така и в самия парламент и няма да се делят стратегически, прогнозира проф. Коларова.

"Те ще се делят по това какво е отношението им към следващите избори. Има партии, за които е съдбоносно в следващия парламент да се формира правителство, което да не е служебно. Има партии, за които това е въпрос на живот или смърт. Тук със сигурност са "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ", "Възраждане". Има партии, които гледат не към следващите, а към по-следващите избори - работят за това в следващия парламент да няма мнозинство. Всичко това ще се види ясно, когато стане въпрос за предизборна кампания", обясни проф. Коларова.

Румен Радев "влага изключителна енергия да всява конфликти вътре сред довчерашните партньори", изтъкна Андреева: "ГЕРБ, ПП-ДБ и частите от ДПС". 

Гледайте целия разговор във видеото.