Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Коментар: В битката в ДПС няма добър и лош, чака ни драматична кампания

Очакванията на Валерия Велева и доц. Милен Любенов за предизборната кампания и бъдещето НС

09.09.2024 | 20:15 Редактор:

Два дни преди края на регистрацията на предсрочните парламентарни избори все още не е ясно как ще се явят ДПС и БСП.

"Битката която утре ВАС трябва да разреши е за абревиатурата ДПС. В тази битка няма добри и лоши, има само лоши. В ДПС се случи тотален разгром на тази партия, това е краят на прехода. Елиминирането на ДПС, зачеркването, каквото го знаем последните 35 г., като партия балансьор. Виждаме агония на партията и разпад на модела на политически зависимости под шапката на политиката", коментира журналистът  Валерия Велева в предаването "Денят ON AIR".

Тя беше категорична, че тази титанична битка не е трябвало да бъде допусната от Ахмед Доган и Делян Пеевски. Според нея електоратът на ДПС ще бъде разделен. А почетният председател е трябвало да поведе партията, а не да "избяга".

"Доган трябваше да излезе и да защити това което е създал. Хората около Доган казват, че ще се яви на изборите, за да поддържа ниво в електората си.  Доган загуби Кърджали, кметовете на Джебел, Кърджали и Черноочене са в лагера на Пеевски. Онзи ден е имало легитимно заседание на Областния съвет на ДПС, на което е изключен областният лидер - човек от лагера на Доган", посочи Велева.

Какви са вариантите и двете ДПС-та да отидат на избори?

Според политолога доц. Милен Любенов има вариант ДПС да не участва като политическа партия в правния смисъл. 

"Остава да се регистрират двете коалиции - "Ново начало" и "Демокрация, права и свобода". Не изключвам тази хипотеза, която ще има преки последици за самото ДПС", заяви политологът.

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че нито ДПС на Доган, нито ДПС на Пеевски имат 2/3 мнозинство и това блокира вземането на решения в партията в краткосрочен и средносрочен план.

"По-същественият въпрос е моделът на завладяна държава, който не е само Пеевски, това е проблем, в който са и двете ДПС-та, както и ГЕРБ. Моите очаквания са на следващите парламентарни избори да се появят нови политически субекти. Дори след вота да се сформира правителство, ще бъде нестабилно, ще има силно фрагментиран парламент, ще бъде във формат орел, рак и щука", убеден е доц. Любенов.

Валерия Велева изрази мнението си, че ще бъде много трудно на победителя в изборите да състави правителство. 

Трудно ще има редовно правителство

"В този момент лидерите на политическите партии продължават да не си говорят. Атаката на Пеевски е спрямо Радев, атаката на "Продължаваме промяната" е спрямо Пеевски. Борисов казва не ме интересува какви проблеми имате, аз си имам партия. Понеже всички вкупом са виновни и грешни, никой няма право да бъде морален коректив на цялото общество", категорична е Велева.

И двамата не очакват повишаване на избирателната активност. Очакванията са за агресивна кампания.

"Ще бъде доста драматична кампания, каквато не сме виждали. Ще бъдат извадени много неща и в ДПС, и в БСП. Приказката не сме започнали да я четем, красивата приказва в БСП и ДПС свърши", коментира журналистът.

Очакванията са поредните предсрочни избори да бъдат в началото на 2025 г.

Гледайте целия разговор във видеото.