fallback

Ириней Константинов: Всички обичат себе си в политиката, но не и идеята ѝ

Все по-малко поносими стават хора, които са ежедневно пред очите ни, каза директорът на театър "София"

06.09.2024 | 21:21 Автор: Беатрис Младжова

"Нашата мисия е ясна, определена и лежи на нашите рамене. За изпълнението ѝ трябва да се надяваме само на себе си", това пише през далечната 1884 година в родния печат. А коя е мисията ни днес? 

"През 1885 г. едни луди глави са заложили всичко от себе си, пренебрегвайки всичко свое и собствените си интереси в името на народните интереси. Как да изразим идеала си като ние един друг не се чуваме. Наблюдавайки общата картина, все по-малко поносими стават някои хора, които са ежедневно пред очите ни. Хора, които са в тази сфера - било политическата, било духовната, вместо да станат по-симпатични и да се облагородяват вътрешно, те все повече ни отчуждават от себе си. Изглежда всички обичат себе си в политиката да отидат, но никой не обича идеята в политиката", коментира директорът на театър "София" Ириней Константинов в "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че политическата обстановка в момента ни пречи да надграждаме и да се променим към по-добро.

"Навсякъде се разединяват в момента, в който всички трябва да се съберат. Когато днешният празник, с надписа върху Народното събрание, беше забранен празник, не се споменаваше. Вместо да се говори ежедневно на хората "българи, съединявайте се", нас ни набиваха в главите "пролетарии от всички страни, съединявайте се". Как може ние сега да бъдем други. Колко още време трябва да мине? Вече минаха 35 години", допълни за Bulgaria ON AIR Константинов.

Театърът има мисия да помага на младите да се развиват

По думите на директора на театър "София" трябва да се подава ръка на младите и да има приемственост между различните поколения.

"Този сезон в театъра е подчинен на участието на млади хора. Аз поканих няколко млади момчета да работят в театъра, от които всеки един има една прекрасна задача в сезона и в това намирам смисъл - дошли направо от театралната академия да се хвърлят в дълбоката вода и да докажат могат или не. Ако това се случи, ще бъда най-щастлив, защото съм ги представил с тяхното можене и техните качества", посочи гостът.

В Нощта на театрите на 16 ноември се очаква спектакъл на театъра, в който също ще участват млади и талантливи артисти. 

"В Нощта на театрите, понеже нямаме собствена сцена, ще го направим заедно с НАТФИЗ, където ще сложим старите хубави плакати на театър "София", а на сцената ще изиграем наше представление и това ще бъде отново подадена ръка към младите. Театърът отново подава ръка и създава някаква връзка и приемственост между едно и друго поколение", посочи Константинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback