Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Стефан Янев: Липсва политически диалог, извиването на ръце не работи

"Купеният вот е удобна свирка, през която парата излиза", каза бившият премиер

06.09.2024 | 20:50 Редактор:
Стефан Янев: Липсва политически диалог, извиването на ръце не работи
Стефан Янев: Липсва политически диалог, извиването на ръце не работи

В основата на всички проблеми е липсата на диалог, най-напред той липсва в политиката. Това заяви бившият премиер Стефан Янев в студиото на "Денят ON AIR".

"Свидетели сме последните няколко години, това са седми избори подред, почти винаги предизборното говорене е свързано с обвинение и сочене с пръст. Когато минат изборите и се образува НС, тази риторика продължава и от трибуната на НС, няма как този тон да се промени за 24 часа и да се говори за конкретни идеи и какво да се прави следващите 2-3-4 г. Извиването на ръцете, намирането на различни инструменти за политическа принуда - това не работи", коментира Янев.

По думите му, когато в политиката се разчита на притискане няма как да се стигне до работещи политики и програми. 

Спешни промени в Изборния кодекс

Според бившия премиер с нови текстове в изборното законодателство трябва да се гарантира, че всеки подаден глас на изборите ще бъде отчетен при броенето на резултата.

"Купеният вот е удобна свирка, през която парата излиза. Но въпросът е как работят изборните комисии, на общинско ниво, ЦИК в целия този процес. Ролята на МВР не е да следи какво прави изборната администрация в стаята за гласуване, комисията какво прави, ролята на МВР е извън комисията", подчерта Стефан Янев.

Вътрешнопартийни проблеми

Гостът е убеден, че проблеми има не само в ДПС и БСП, а във всяка една партия има оздравителен процес.

"Партиите се увлякоха в своята самодостатъчност на партийните елити по върховете, които са най-шумни и активни. Те започнаха да живеят собствен живот, не и живота на техните членове, симпатизанти и избиратели. Партиите не чуват техните избиратели. Чуват сбоствения си глас, за един е шумът на парите, за друг е медийната изява. Не чуват какво трябва да се направи за хората", убеден е Янев.

Партията на Янев "Български възход" ще се яви на изборите за 51-ото Народно събрание самостоятелно.