Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Доц. Тодор Чобанов: Съединението е плод на огромно усилие и векове на революционни борби

Княз Александър I Батенберг е много важна фигура, смята доц. Тодор Чобанов

06.09.2024 | 20:20 Редактор:

Какво прави Деня на Съединението толкова паметна дата в българската история?

"Действително Съединението е много светла дата, може да се сравнява единствено с обявяването на Независимостта, което е следствие от Съединението, защото това е един от редките случаи, когато целият елит и народ са обединени, отдадени са всички на кауза, която заслужава всички възможни усилия. Съединението черпи огромната си енергия като усилие и от вековете на революционни борби, особено от делото на водачи като Левски и много други апостоли", заяви историкът доц. Тодор Чобанов в "Денят ON AIR".

По думите му в комитетите участват революционни дейци от голям калибър.

"Идеята веднага се поражда, месец след като срамният Берлински конгрес се случва, който разпокъсва българското етническо землище. Месец след това във Велико Търново започват да се създават първите комитети. Същото е и в Пловдив. Това са били живите легенди на българските революционни борби. Те са много умни и си дават сметка, че няма да стане само с чети, а трябва и сериозна подготовка относно общественото мнение на хората в Европа", допълни доц. Чобанов за Bulgaria ON AIR.

Много важни фигури са довели до Съединението

Според него княз Александър I Батенберг е много светла личност.

"Княз Александър I Батенберг е много важна фигура. Има авантюристични елементи в него. Имало е въпросителни. Князът е бил много важен елемент, защото е жив носител на връзките с някои от европейските велики сили. От друга страна от неговата лична воля и позиция. Той е човекът, който фокусира военното усилие на българския народ да се отбраняваме успешно срещу една неоправдана агресия, която ако се беше осъществила успешно от сръбска гледна точка, щеше да нанесе страховит удар на Съединението", коментира гостът.

Политическият елит тогава е бил обединен за Съединението, поясни доц. Чобанов.

"В процеса на нарастване на обществената енергия най-активна роля са играли тракийските българи. Това са хората, които създават първите най-активни структури. За съжаление ние все още живеем в последния етап от така наречения преход. Може би сега ще завърши. В цяла Източна Европа партиите, които осъществяваха прехода, изчезнаха. Старите партии трябва да бъдат сменени от нови и това е един естествен процес", каза историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.