Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Епицентърът на предизборната кампания ще бъде в Кърджали

Кристиян Шкварек и Теодор Славев с коментар за предстоящия вот

05.09.2024 | 21:17 Редактор:

Предпоставка ли е разривът между двете фракции на ДПС за етническо напрежение в страната?

"Виждам очевидните страхове на хората, когато става въпрос за етническа партия, когато има много тежък разрив вътре, това да повлияе и на цялата политическа система и на националната сигурност. От друга страна е мит, че българите и турците ще се хванат за гушите, ако го няма ДПС и сме диваци от третия свят, които ще се избият, ако няма някой, който да седи в сарая и да пази етническия мир. Не смятам, че тази историческа роля на ДПС, за която се говори, все още е релевантна", заяви политическият анализатор Кристиян Шкварек в "Денят ON AIR".

По думите на политолога Теодор Славев няма никакви структурни предпоставки за етническо напрежение.

"Борбата за абревиатурата е символна, която в момента минава юридическата си фаза, след което ще стане силно политическа. ДПС в прехода беше партията брокер на капитали между политическите партии и властта и е напът да загуби тази роля. Тази кампания ще е много интересна. Епицентърът ще бъде в Кърджали, защото г-н Доган там ще води листа, г-н Пеевски също ще води листа. Може би да призовем лидерите на другите партии също да поведат листите там, за да правят кампания на терен, защото всички твърдят, че искат да разбият монопола върху вота на българските турци. Ето - сега е моментът да го направят", подчерта пред Bulgaria ON AIR политологът.

Конфликтите между партиите оказват влияние върху функционирането на държавата

Според Шкварек проблемите в ДПС приличат повече на на кланов и мафиотски конфликт, отколкото на политически.

"Две крила на една етническа партия в момента са се сбили. Ролята на политиците и политическите лидери е да заемат политически позиции. Не очаквам от тях да взимат страна в някакви почти битови конфликти между две касти мафиотски, които в момента си вадят компромати кой какво бил откраднал назад във времето, все едно вчера са разбрали", посочи политическият анализатор.

Славев е категоричен, че трусовете в партиите оказват влияние на функционирането на държавата.

"Всички гледат електоралните резултати, но следващият парламент ще е много по-фрагментиран от този в момента, дори да приемем, че и двете ДПС-та прескочат 4-процентната бариера, аз очаквам да влязат и други по-малки партии, което ще направи управлението още по-трудно и сложно", коментира гостът.

Възможно е повече партии да влязат в новия парламент

Има вероятност да има дори повече партии в следващия парламент, защото избирателната активност ще бъде по-ниска, което прави прага за влизане много нисък, поясни Шкварек.

"В момента има трус в две големи партии, единият е в ДПС и той неимоверно ще накара десетки хиляди турци изобщо да не отидат да гласуват и другото е демократичната общност - ПП-ДБ. Тези фактори намаляват генералната избирателна активност. Това, с което не съм съгласен е, че задължително това означава, че няма да има кабинет. През последните 15 години винаги, когато сме имали редовен кабинет за 4 години, се е случвало при условията на официално мнозинство и едно скрито в малки партии", посочи той.

Славев допълни, че когато прагът падне толкова ниско се получава огромно изкривяване на представителността.

"Българското общество като приоритети, като настроение и визии за бъдещето по никакъв начин не представлява това, което е Народното събрание. Тази ниска активност е бич за съвкупния резултат от това, което произвежда властта. Сега се оказва, че един електорат, който е оскъден, за да го активизират по някакъв начин, трябва реториката да отиде в някакви екстремности. Сега има кандидати, които говорят да върнем бесилата по улиците. Има кандидати, които предлагат свещениците в общинските съвети да имат право на вето - да върнат църквата в управлението на държавата", каза политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.