fallback

Божидар Божанов: Бъдещият премиер трябва да е по-отдалечен от партиите общественик

Нов ВСС трябва да избере бъдещия главен прокурор, заяви депутатът от ПП-ДБ

05.09.2024 | 20:13 Автор: Елеонора Танева

От "Да, България" поискаха имунитета на Делян Пеевски, той каза, че е готов сама да го даде, ако някой извади доказателства срещу него.

"В комисията за Нотариуса беше изслушан Цветан Василев, после изпрати допълнителни неща, въз основа на които считаме, че има данни за извършено престъпление. Ще очакваме информация от ДАНС по темата, може да бъдат изслушани, за да оформим сигнал до главния прокурор или прокуратурата да се самосезира", каза депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той посочи, че вече е внесен сигнал по твърдения на Ахмед Доган, че прокуратурата се използва от Пеевски за натиск, но от държавното обвинение са отговорили, че не виждат проблем. ПП-ДБ обжалва този отказ за образуване на проверка. 

"Никой политик не може да твърди, че някой е престъпник и трябва да влезе в затвора. Но липсата на обективни разследвания е проблем, с който ние се борим. Очакваме от прокуратурата да изпълнява закона", каза Божанов.

Време е за нов Висш съдебен съвет

Депутатът от ПП-ДБ е категоричен, че трябва нов състав на ВСС да избере нов главен прокурор. 

"Прокурорският съвет може да избере по всяко време временно изпълняващ функциите главен прокурор. Инсталирането на нов главен прокурор е за 7 г., а временно изпълняващият е временно изпълняващ. Трябва нов Висш съдебен съвет с прозрачни процедури, не да се оставя впечатлението, че са нечия спусната квота да има за всеки по нещо", каза народният представител.

Възможно ли е редовно правителство в 51-ото НС?

Божанов подчерта, че ПП-ДБ са направили няколко опита за редовно правителство. А само с такова могат да постигнат приоритетите си. Един от най-важните за тях е съдебната реформа. Само с борбата с корупцията по високите етажи очакват да върнат доверието на гражданите.

"Фигурата на премиера трябва да бъде по-отдалечена от политическите парии - общественик. Това е единственото работещо, всичко останало ще бъде посрещнато с недоверие. Двупартийно, трипартийно управление е малко вероятно. Събират се 4 партии и казват "този министър за нас, този за вас". Това ще е пред хората дялкате, ако цитирам Пеевски. Важно е да се носи политическа отговорност за правителството", добави Божидар Божанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback