Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Глас от БСП: Нуждаем се от силна левица, която да застане начело на България

"Националният съвет е този, който утвърждава листите, той има последната дума", каза Мая Димитрова

04.09.2024 | 20:56 Редактор:

Никога 1+1 не е равно на две, особено в политиката. Това, което искаме да направим с обединяването на всички леви сили, е действително те да имат по-добър резултат на национално ниво. Това разединение на левите - всяка една лява партия да участва с отделна листа, да го няма в предстоящите избори. Заради това и тръгнахме с идеята за обединение. Това каза Мая Димитрова от БСП в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ Националният съвет, който беше свикан, е и заради това, че Корнелия Нинова не изпълнява уставните норми.

"Всички чухме, че тя е направила пълномощни на Георги Свиленски и Иван Ченчев, които да представляват партията на предстоящите избори, макар че Уставът ни казва, че когато имаме председател в оставка, неговите функции се изпълняват от зам.-председателите. Това, което казва Уставът, е, че членовете на партията се изключват от основни партийни организации, общински съвети и районни съвети, както и от Националния съвет", допълни Димитрова за Bulgaria ON AIR.

Регистрация за частичните местни избори

Тя се надява ВКС бързо да излезе с решение.

"Риск съществува. Когато делото е на ВКС, не може жалбата да се подава само от страната, а задължително трябва да бъде преподписана от адвокат. С оглед да се забави делото и риск за регистрацията на партията, е възможно умишлено жалбата да не е преподписана от адвокат. Доколкото имам информация, изпълняващият функциите председател е направил регистрация за участие в частичните местни избори. Към момента в ЦИК сме представени като "БСП за България", коментира политическият представител.

Мая Димитрова припомни, че в четвъртък, 5 септември, ще бъде подписано коалиционното споразумение.

"Националният съвет има последната дума"

"Сигурно никой не е очаквал да се стигне дотам, че да се пускат жалби. Когато един човек си подаде оставката, е съвсем резонно да се мисли, че действително този човек си е подал оставката и повече не желае да бъде председател на партията. Никой не е предполагал, че ще се стигне до момента, в който ще се съдим, ще се спира регистрацията на партията. 130-годишна партия стигна до там, че има взаимни обвинения", добави гостът.

Тя е категорична, че на България е нужна силна левица, която да застане начело на страната: "Националният съвет е този, който утвърждава листите, той има последната дума".

Гледайте целия разговор във видеото.