fallback

Румен Христов: 51-ото НС ще бъде по-фрагментирано и няма да е по-лесно

Ние сме за ярки политически фигури, които да носят отговорност, обяви той

04.09.2024 | 20:13 Автор: Вяра Димова

Появяват се нови прецеденти в изборната ни система. Право на ЦИК е прецени какви указания ще даде. Няма как да присъства и в двете формации абревиатурата ДПС. Това каза Румен Христов от ГЕРБ-СДС в предаването "Денят ON AIR", коментирайки последната сесия на парламента и ситуацията в ЦИК.

Призивът на Ахмед Доган - всички срещу Делян Пеевски

"Увиснал във въздуха. Когато бяхме всички срещу БСП, къде беше ДПС, Доган? Тогава призовахме да застанем заедно, да бъдем единни. Сега тези призиви са си негово право. Аз не се страхувам от Пеевски, предполагам, че и останалите колеги от ГЕРБ-СДС нямат никакъв страх. Зависимостите в ДПС са по-важни, но не е наша работа да се месим в дейността на друга формация", посочи Христов пред Bulgaria ON AIR.

Ивайло Мирчев поиска главният прокурор да поиска имунитета на Делян Пеевски.

"Съставяне на правителство, обвързано с искане на имунитет, е много несериозно. Ако съставяме правителство, го съставяме да управляваме България. Има толкова предизвикателства, не може да се вторачиш в един човек. Не съм стоял в скута на г-н Пеевски, не съм пил мазно кафе в кабинета на г-н Пеевски, не разговарям през ден с г-н Пеевски. Нека да гледаме политиките, които ще следваме и програмата, която ще изпълняваме", настоя той.

Кой е виновен за водната криза в България?

"Не са направени неща, които е можело да бъдат направени. Ние като общество трябва да си дадем сметка, че голямата част от водопреносната мрежа е на по 50-60 и дори 70 години. Сумата, която трябва да бъде заделена, е огромна, но трябва да започнем да инвестираме. Имаме недостатъчно запълване на водоемите. Голяма част от язовирите са затлачени. Ще трябват доста милиарди - поне 20-25 млрд.", подчерта Христов.

Правителството е политически орган и ние сме за ярки политически фигури, които да носят отговорност, заяви той.

"Нека, ако се стигне до коалиция с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), да предложат техните важни политически фигури. Правителство на споделена отговорност. Когато е на споделена отговорност, трябва да знаем представителите на ПП-ДБ, представителите на ГЕРБ-СДС. Няма да бъде по-лесно в 51-ия парламент, ще бъде по-фрагментиран. Системните партии са сериозните партии, които имат твърд електорат", категоричен е той.

Според него вътрешният министър е преекспониран, а задачата на МВР е да охранява секциите от провокации и ако засече опити за купуване на гласове - да ги предотврати.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback