Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Решението ще бъде в полза на Делян Пеевски, ако въпросът стигне до ВАС, твърди адв. Людмил Рангелов

Избирателите не сме в сметките на лидерите на партиите, смята юристът

03.09.2024 | 20:58 Редактор:

"Надявах се, че няма да се стигне до интензивна намеса на съда. Но тази злонамереност, която цари... Ако всички бяха загрижени за изборния процес като предлагане на идеи към избирателите, нещата щяха да бъдат много лесни. Избирателите ни няма в сметките на лидерите", заяви адв. Людмил Рангелов в предаването "Денят ON AIR".

Какво решение ще вземат за двете ДПС-та

Той посочи, че не е в интерес на двете фракции в ДПС да пренасят споровете си в ЦИК и в съда. По думите му проблемите им са как ще привлекат електората, за да гласува за едната или другата коалиция. 

"Фракцията зад г-н Пеевски се явява като коалиция от две парти. Другата коалиция е измислила "Демокрация за права и свободи". Абревиатурата не е задължителна. За съжаление, не е решение на едната фракция. Зависи от парламентарната група", обясни юристът пред Bulgaria ON AIR.

Според него се стига до това кой владее съда.

"Ако спорят двете фракции и въпросът се пренесе във ВАС, решението ще бъде за фракцията на г-н Пеевски. Ако политиците имат елементарна загриженост за хората и бъдещето на държавата, би трябвало да сложат точка на това. Борбата се е ограничила до това кой ще владее съответната структура", подчерта адв. Рангелов.

Събеседникът е на мнение, че ако политически владееш прокуратурата, можеш да гарантираш ненаказуемост на хората, които се занимават с купуване и продаване на гласове.

Осъдени 15-20 човека са смешни цифри на онази масовост. Купуването става с пари и някои купуват повече, изтъкна адв. Рангелов.

Ще бъде ли признат за виновен Румен Гайтански - Вълка

Гостът призна, че е бил изненадан от решението Румен Гайтански да бъде оставен в ареста.

"Не съм толкова изненадан, след като видях съдебния състав. Не е правно обосновано. Когато обвиняваш едно лице, че е получило голям и необезпечен кредит, като е подбудило друг от банката да му го отпусне, трябва да има различен тип доказателства, каквито въобще не се коментират", разясни адв. Рангелов.

Той е на мнение, че е опасно за Гайтански Стоян Мавродиев да се върне като защитен свидетел по делото. 

"Срещу г-н Мавродиев предполагам, че могат да се намерят и други основания за търсене на наказателна отговорност, извън тези, които са свързани с Гайтански. Ако те му се амнистират и той е готов да даде показания, за да се отърве, такива схеми се правят от хората с влияние. Обзалагам се, че г-н Гайтански за това обвинение няма да има влязла в сила присъда", каза още адв. Рангелов.