Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Филип Попов: БСП ще бъда регистрирана за изборите от Атанас Зафиров

"Споразумението с другите леви партии ще бъде подписано в четвъртък", каза членът на Националния съвет на партията

03.09.2024 | 20:42 Редактор:

Корнелия Нинова беше изключена от БСП. Това се случи след решение на Националния съвет. 

"Решение има за всяка драма. След като не може да се намери решение от задължение и морал, тогава е нормално да се обърнем към закона и съответния съд. Рано или късно решение ще има.  БСП ще бъда регистрирана от нейния и.ф. председател, който е избран абсолютно легитимно от Националния съвет и на когото е възложена тази задача - Атанас Зафиров. Той следва да регистрира БСП за участие в предстоящите избори", каза членът на Националния съвет на БСП Филип Попов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му на Националния съвет е имало над 120 човека.

Националният съвет може да изключи Нинова

"Такъв Национален съвет БСП не е имала от учредяването му. Изключването на Корнелия Нинова беше взето с изключително голямо мнозинство - 105 члена. Важно е, че Националният съвет е партиен орган, който изразява волята си. В него участват членове на БСП от цяла България, същият този съвет подкрепяше решенията на Нинова като председател на партията", допълни Попов за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че Националният съвет може да изключи Корнелия Нинова.

"Това е прецедент, откакто БСП е регистрирана. Над 30 години такова нещо не е имало - нито един председател на партията не си е позволил такова нещо. Но БСП пое в посока на консолидация. В момента искаме да подпишем коалиционен договор с над 20 партии. БСП ще се регистрира като БСП, въпросът е защо се създават тези пречки", коментира социалистът.

БСП се надява на бързо решение от ВКС

По думите на Попов, ако БСП не успее да се регистрира, ще има сътресения, включително политически такива.

"Не искаме да превръщаме ВКС или който и да било съд в България в участник в изборния процес. Надяваме се на бързо решение. И Свиленски, и Ченчев да си оттеглят жалбата. Апелирах ги да не поставят участието на партията под угроза. Всичкото това нещо води до тежък резултат за БСП, не е позитивно. Но процесът по консолидация, който вече е започнал, е необратим", подчерта Филип Попов.

Според него в момента партията няма полезен ход.

"Когато те атакуват и саботират по този начин, какво може да направиш? Мълча се достатъчно дълго време и нямаше нито една лоша дума от тези вече бивши другари, но не може да оставим БСП да бъде блъскана по този начин. Това е недопустимо. Споразумението с другите леви партии ще бъде подписано в четвъртък. Въпросът е да се създаде единен фронт и всички леви партии да се обединят срещу това безхаберие, което се случва в държавата", добави гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.