fallback

Д-р Орлин Колев: ЦИК е най-политизираният орган след парламента

"ДПС ще участва на изборите, въпросът е в какъв формат", каза конституционалистът

03.09.2024 | 20:31 Автор: Беатрис Младжова

"Централната избирателна комисия отложи неизбежното във времето. Следва да се произнесе с акт решение, което да допусне регистрация или да отхвърли предложението. И двете решения подлежат на обжалване. Ситуацията дава основание да се развива конституционно-правната наука. След приемането на решението на ЦИК, същото може да бъде обжалвано в тридневен срок от страна, която има правен интерес. А в случая двете фракции при положение, че всеки от водачите представлява партията и може да изразява волята ѝ, може да обърне към ВАС", заяви конституционалистът д-р Орлин Колев в "Денят ON AIR", коментирайки сложния казус с двете крила на ДПС.

Той поясни, че ЦИК следва да подходи много внимателно, първо да се вгледа в документите и на това основание може да откаже вписване на някое от двете заявление.

"В едната коалиция, да речем ДПС-Чакъров, имаме 3 политически субекта, един от които е ДПС, но в другата на Делян Пеевски виждаме, че не са 3, а две партиите, тоест ДПС не участва там. Ако е така, то един от проблемите отпада. Не може една партия да участва в 2 или повече коалиции. Не може една абревиатура да бъде използвана два или повече пъти. Ако коалицията, предхождана от Пеевски, ДПС не участва в нея, едната забрана отпада. Това е нарушение, но не от такава величина, че да попречи на изборния процес. Укорът е към ЦИК и тя следва да изпълнява закона такъв, какъвто е", допълни д-р Колев за Bulgaria ON AIR.

ЦИК трябва да се произнесе с решение, без значение в коя посока, категоричен е конституционалистът.

"Ако бъдем поставени на мястото на членовете на ЦИК, може би нашето решение нямаше да се различава коренно от тяхното. Изборният кодекс не постановява форма на волеизявлението. Членовете на ЦИК, които приемат заявленията на хартиен носител, играят ролята в момента на деловодители. Само приемат документите, но това не значи, че вече има регистрация", коментира още гостът.

По думите му ДПС ще участва на изборите, въпросът е в какъв формат.

"Електронната форма също би могла да натежи в известен смисъл при произнасяне от страна на Върховния административен съд. Различни са вариантите, които двете крила могат да предприемат. ЦИК, трябва да бъдем наясно, че след парламента е най-политизираният орган и така трябва да бъде. Не трябва да се заблуждаваме, че ЦИК е нещо различно от политизиран орган. Съдът трябва да бъде безпристрастен", посочи конституционалистът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback