fallback

Социолози: При 1,5 млн. гласували на изборите половината ни вот ще се окаже контролиран

Кольо Колев и Иво Желев посочиха, че партиите водят кални борби, от които няма печеливши

03.09.2024 | 20:00 Автор: Тодор Петров

"На етап сме, в който маймуната е грабнала микроскопа. Единственото успокоително е, че това не се случва само в България. Това е евроатлантическа тенденция. Навсякъде е безумие - в десницата е ясно; в левицата Нинова съсипа БСП и е решила да я досъсипе; в ДПС е абсолютно същата история. Няма никаква оферта към избирателите. Предполага се, че маймуната ще продължи да си чупи орехите с микроскопа", заяви социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR в коментар на политическата ситуация в страната.

"Нашата маймуна е по-тъпа и по-несръчна от тази в неговата метафора, защото тя не може да си счупи орехите. Когато си безсилен, тогава се обръщаш към съда, ти си безпомощен. Седми път избори и ти нямаш послание, идея и платформа. За теб властта е самоцел и ти си самодостатъчен. Сърдиш се на избирателите и тропаш с краче, когато малко гласуват за теб. Това е толкова наивно. В момента партиите водят кални борби. Пръските валят към всички и няма да остане някой чист. Паднахме на ниско ниво и за Шенген и Еврозоната вече и дума не става", каза на свой ред социологът Иво Желев в "Денят ON AIR".

По думите му, обръщайки се към съда, за да им решава проблемите, партиите показват, че са несъстоятелни и не решават проблемите на хората.

Очаква се рекордно ниска избирателна активност

"Отиваме към 1,5 млн. избиратели на тези избори. 700-800 ще излязат да гласуват по силата на своите зависимости от олигархията. Ще се окаже, че половината ни вот е контролиран. При активност 1,5 млн. души, в парламента ще се влиза с около 60 хил. гласа. Това са някакви 6 млн. лв., колкото струва една прилична къща. Единственото, което може да спре реализацията на този сюжет, е след толкова избори мръсните пари са посвършили. Второто - политиците ще видят, че и този парламент няма да роди нещо особено. И март да се отиде на нови избори. Новите избори няма да решат нищо. Този политически елит е напълно изчерпан", на мнение е Желев.

Кольо Колев изтъкна, че не просто хората се отдръпват от изборите, а се отдръпват сериозните хора, които мислят, че политиката е механизъм, чрез който да направиш нещо и тя да служи за постигане на национални цели. 

"Остават само тези, за които политиката е "Айде, нашите" - запалянковщина. На тези избори може да получим милион и половина избиратели, съгласен съм", отбеляза той.

Кое ДПС ще спечели вота на избирателите?

"ДПС е затворена партия, която си пази нещата в кухнята. Видимо г-н Пеевски владее част от местните структури. Има шанс да успее да премине 4-процентовата бариера. Някакви 60 хил. гласа при ниска избирателна активност.

Другата фракция ще получи подкрепа от друга част от структурите, които са на страната на Ахмед Доган. Но щетите ще бъдат и за двете части. Тяхната политическа тежест ще се минимизира. Хората, които нижеха тютюн и се чудят как да вържат двата края, не са само те. Една трета от населението ни страда от водна криза", коментира Колев.

На последните избори 17% гласуваха за формации, които не влязоха в парламента. Хората търсят алтернатива, подчерта той.

Иво Желев посочи, че ако Пеевски овладее половината електорат на старото ДПС, това би било успех за новата формация. 

"Влизане в парламента с 15-20 депутата би било огромен успех за Пеевски. Стратегията му беше да казва: "Тези са лоши". Но това не означава, че свети с отразената от тях светлина. Постигна тактическа победа. Ще видим какво ще се роди после", обясни социологът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback