fallback

Петър Мутафчиев: Проблемът в БСП са листите и че някои хора трябва да станат депутати

Корнелия Нинова е права, че БСП трябва да се пази да не се превърне в зависима партия, заяви социалистът

02.09.2024 | 20:52 Автор: Тодор Петров

Членът на Националния съвет на БСП Петър Мутафчиев заяви категорично в предаването "Денят ON AIR", че вътрешнопартийните отношения в партията се уреждат от устава.

"Четири десетилетия съм член на социалистическата партия. Не си спомням вътрешнопартийни въпроси да са стигали до съд. Наказания, повишаване, избиране - това е на база на устава. Не се случи най-доброто в БСП, но причината е да се спрат опитите за блокиране на работата на Националния съвет. Помолих Корнелия Нинова да упълномощи г-н Зафиров да представлява партията и да се изтеглят всякакви оспорвания", коментира той.

По думите му проблемът е, че някой ще регистрира листи и някои хора трябва да бъдат депутати.

"Предложихме свикване на Конгрес и да изберем временно ръководство. Сега Нинова предлага Конгрес на 28 септември. Няма смисъл, защото регистрациите са до 24-и. Време е личните сметки да изчезнат. Те бяха 8 години едно - сегашното ръководство и Нинова. Тя ги предлага и ние ги гласуваме, това е нейният екип", посочи още Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него Нинова е наложила стил на работа в непрекъснато напрежение - изключване на цели организации и членове на Конгреса, а резултатът е 6% на изборите.

"Тя можеше да покаже, че владее ситуацията и може да излезе от нея с достойнство. Основната причина, че някой трябва да каже тежката си дума кои да са водачите на листите и как да бъдат подредени. Националният съвет трябва да вземе решение за тези листи. Когато виждаш, че си допуснал грешки и подаваш оставка, направи така, че поне накрая да обединиш хората и партията да тръгне напред. След като ни възпираш и смяташ да създаваш проблеми, съответно предложихме нейното изключване", обясни Петър Мутафчиев.

Гостът отрече да се е стигнало почти до бой на Националния съвет.

Зависими ли са партиите от олигарсите?

"Зависимости вероятно има - вътрешни и външни зависимости. Ако бяха приложени принципите на антизависимостите и се подкрепят идеите на честните хора... Олигархът е фигура, която е получила подкрепа при разпределение на държавната собственост, тези пари се връщат обратно, когато дойдат да властват. Това е част от цялата система на зависимости. Когато парите започнат да влияят върху решенията на партиите, народните представители и правителства, тогава нещата стават страшни", коментира социалистът.

"Защо махнаха субсидията от 1 лев? За да могат да бъдат зависими от хората с пари. Трябва да финансират дейността си. Политическата дейност не е евтина. Целият модел беше да подчини партиите и да ги направи зависими. Корнелия е права, че БСП трябва да се пази да не се превърне в зависима партия", каза още Мутафчиев. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback