Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Бивш министър на икономиката: Безразборно изсичане на горите и логична водна криза

"Трябва да осъществяваме по-добър контрол", заяви Даниела Везиева

02.09.2024 | 21:00 Редактор:

Водната криза в България е резултат от множество фактори и грешки, които се натрупват с годините. Това заяви бившият министър на икономиката Даниела Везиева пред "Денят ON AIR".

"Първо е безумното изсичане на гората. Имаме 51 язовира, които са в едно приложение, които са с национална значимост, на които се прави график на всеки три месеца за това колко вода да се подава за електроенергия, колко за поливане, колко за питейна... Графиците се правят от Министерството на екологията и е много лесно да се контролира този процес, така че да не си говорим за водна криза", уточни Везиева за Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че отговорността за водната криза не може да бъде сведена до един фактор или институция. Въпреки това, подчертава ролята на министъра на екологията, който отговаря за опазването и управлението на природните ресурси. Според нея липсата на ефективен контрол и стратегическо планиране са ключови фактори, които допринасят за задълбочаването на проблема.

"Трябва да осъществяваме по-добър контрол. Доказано е, че дърветата са тези, които задържат най-много вода и биха помогнали да не стигаме до тези кризи и тези пожари. Този, който разрешава да се сече безразборно и да не се сади нова гора, той е виновникът", категорична бе Везиева.

Гостът акцентира и върху ролята на обществото и отделния гражданин в разрешаването на водната криза. Тя смята, че докато хората продължават да възприемат държавата като нещо отделно от тях самите, проблемите ще продължат да се задълбочават.

Везиева даде пример с българите, които спазват правилата в чужбина, но при завръщането си в България не се съобразяват със същите тези норми поради липса на санкции и контрол. Това е показателно за общата култура на безотговорност и липсата на дисциплина, които допринасят за сегашната криза.

Гледайте целия разговор във видеото.