Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Наблюдаваме битка за марката ДПС, носеща множество ползи и влияние

Тези, които се сдобият с нея, ще имат представители в СИК, РИК и ЦИК, отбелязаха Людмил Илиев и Даниел Стефанов

02.09.2024 | 20:30 Редактор:

Централната избирателна комисия с безпрецедентно решение - регистрира и двете ДПС-та като коалиции с еднакъв час и без номера.

"Независимо дали това решение ни се струва удачно или не, то беше компромисно и беше необходимо. Не знаем в цялост какво се случи в ЦИК, но видяхме една картина, от която можем да добием представа. Видяхме няколко десетки души, които бяха насядали по бюрата на ЦИК и нито един не искаше да отстъпи. В крайна сметка, членовете на ЦИК нямаше как да си свършат работата. Някакво решение трябваше да се намери, защото този процес трябваше да се отпуши. Това решение е толкова добро, колкото можеше да се измисли за толкова кратко време", коментира журналистът Людмил Илиев в студиото на "Денят ON AIR".

Политологът Даниел Стефанов поясни пред Bulgaria ON AIR, че не става дума за реалната регистрация на партиите и коалициите, а за подаването на документи.

"Практически решение за регистрация все още няма, то ще дойде след като ЦИК детайлно провери всички елементи на заявленията, които двете групи са подали и ги оцени. Тогава ще има официално решение. Подозирам, че каквото и да е решението, то ще бъде отнесено към съда", каза Стефанов.

По думите му това е по-скоро битка за бранда на ДПС.

"Става въпрос за регистриране на партии, не говорим, че някой няма да може да се яви на изборите. Това е битка за бранд, за една абревиатура, която носи доста неща. Този, който се добере до абревиатурата, той ще има представителите в РИК, ще има представители в ЦИК и в СИК. Този, който не се добере до абревиатурата, той няма има нищо от това", каза още политологът.

"Има определени практически ползи, които идват с това трибуквие - ДПС. Това е възможността да участват в сформирането на избирателните комисии. Знаем много добре какво влияние могат да имат те", допълни Илиев.

Журналистът изтъкна, че голямото предимство на големи партии като ДПС е именно широката, разклонена и стабилна мрежа от партийни организации в страната.

Гледайте целия разговор във видеото.