Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Михаил Миков: Като в 1989 г. сме - сблъсъци по улиците, отразявани от световните медии

"БСП не е готова да възприеме широка лява коалиция", каза бившият председател на партията

30.08.2024 | 20:56 Редактор: Беатрис Младжова

"Ескалация на вътрешния сблъсък в ДПС. Очевидно ще има такава ескалация, насочена и към изборите. По-скоро крилото, което застава зад почетния председател, ще успее да овладее електората. Пеевски сигурно ще се опита да изгради нова формация. Държавата трябва да осигури на всеки гражданин неприкосновеност, особено за случаи, в които ако има посегателство, отзвукът в Европа и в света ще бъде огромен. Държавата има ангажимент не само по отношение на г-н Доган, а на всеки застрашен гражданин", заяви бившият председател на БСП Михаил Миков в "Денят ON AIR". 

По думите му всички наши партньори ще коментират какво се случва в един от основните политически играчи през последните 30 години.

"Изглежда като 1989 г. - сблъсъци по улиците, които се отразяват от световните медии. Тази битка, която върви вътре в ДПС, за първи път ще бъде коментирана, ще отеква и в Европа. Това е битка за власт и не само в ДПС. В БСП е същото. 30-те години, които изминаха, върнаха до една концентрация на капитал, на власт и възможности, те се реализират чрез държавната власт. Сега има антикомунисти, които поради липса на друга идейна основа продължават да веят байраците на антикомунизма. Все повече хора разбират, че капитализмът се е утвърдил в България и че разпределението на капитала е приключило", коментира Миков за Bulgaria ON AIR.

БСП върви по труден път

Според бившия председател на БСП няма някаква смяна на политиката на партията, на посланията и задачите, които си поставя, които да дават нещо различно от Нинова.

"В момента БСП се намира и в друга ситуация. Те допуснаха голяма грешка - тези момчета трябваше да направят конгрес на партията след нейната оставка, да оценят водената политика, финансовото състояние. Пътят, по който се върви, е пагубен. Независимо дали председателят е Нинова или друг. Сега БСП се намира във вътрешно предизборно състезание кой да стане председател", посочи Миков.

Скъсените възможности за избор в отделните области ще доведат до нови вътрешни напрежения, категоричен е той.

"Какво се получи тази седмица - и Гуцанов, и Зафиров заявиха, че Сергей Станишев е една добра кандидатура за еврокомисар. БСП може да участва включително в регистрациите на някои от по-малките коалиционни партньори. То само по себе си е тъжно, трагично, смешно, но дори да направи регистрацията, ще има битка за листите. БСП не е готова да възприеме една широка лява коалиция като мислене, като политика, това не става от днес за утре. Тези хора трябва да бъдат подготвени, да бъде желано това", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.