fallback

МВР не може да реши изборите, а корпоративният вот е по-голям проблем от купения

Видяхме опит за демонстрация спрямо Доган, посочи Тихомир Безлов

30.08.2024 | 20:24 Автор: Тодор Петров

Очаквано бе да има нов заместник-главен секретар на МВР. Хората с такъв бекграунд от МВР обикновено опитват да имат хора с оперативни функции и да им имат доверие. Калин Стоянов имаше доверие в Калганджиев, г-н Илков търси своето оперативно решение. Принципно би трябвало да се избягват такива промени. Тук става дума за лично доверие и част от полицейската култура.

По този начин Тихомир Безлов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията, коментира пред Bulgaria ON AIR започналите промени в МВР след смянатa на вътрешния министър.

Политическата зависимост в МВР и купеният вот

Гостът на предаването "Денят ON AIR" изтъкна, че вътрешното министерство и финансовото имат много голямо влияние и обикновено коалициите много внимателно гледат баланса в тези министерства. 

"МВР не може да реши изборите и не може значително да промени баланса в изборите. Много се преекспонира това. ГЕРБ запази електората си по времето на Бойко Рашков. От 15-ина години проблемът на купения вот е, че брокерите купуват за няколко партии и гледат да няма големи концентрации в полза на един или друг играч. Проблемът е корпоративният вот. Бизнесът решава. Особено на местно ниво е много интересно договарянето. Корпоративният вот много бързо променя предпочитанията си", заяви Безлов.

До какво ще доведат скандалите в ДПС

Според събеседника крилото на Ахмед Доган има много видимо предимство в електорално отношение, докато "другото крило има голямо влияние върху институциите, които в момента са на властови позиции".

"Видяхме опит за демонстрация спрямо Доган и неприятен сблъсък, който извън България изглежда много тревожно. Като форма на етнически сблъсък. Това наподобява Росенец и вече познати епизоди", отбеляза Безлов.

Според него ДПС не е точно европейска демократична партия. 

"Там има един лидер от началото на прехода. От 20 години прогнозираме края на прехода", каза още Тихомир Безлов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback