Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Любомир Кючуков за българския еврокомисар: Дебатът за имената измести фокуса на политиката

"Би било странно, ако България изпрати двама", каза директорът на Института за икономика и международни отношения

29.08.2024 | 21:00 Редактор: Толя Стоянова

Когато се говори за еврокомисар, става дума за държавна политика - коя ниша страната би искала да запълни, къде да участва активно в европейската политика. Това се прави с поне месеци и години напред. Отсъства държавната политика. Повечето страни вече са заявили своя интерес. Свършили са си домашната работа и работата в Брюксел. Знаят какви ресори ще получат. Би било странно, ако България изпрати двама. Нито една от страните до момента не е дала двама кандидати. Това заяви директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че попълваме квоти и осигуряваме баланси. По думите му България няма ясна политика по конкретни проблеми.

"В Европа има европейски макрорегиони, което предполага работа с много държави и с техните регионални интереси. България имаше сериозен интерес да се опита да оформи макрорегион, който да обхваща Югоизточна Европа", каза още Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

Кой ресор ще вземе България?

На въпрос можехме ли да вземем ресор "Енергетика", гостът отговори, че държавните институции е трябвало да определят кой ресор би бил добър за България много по-рано.

"Целият дебат в България беше сведен до имена, което твърде много се доближава до слуха и клюката, отколкото до политиката. Дебатът за имената измести фокуса на политиката", посочи Кючуков.

Директорът на Института за икономика и международни отношения смята, че не сме формулирали дори целите си - към какво се стремим, и ще получим ресор на остатъчния принцип - каквото остане.

Кючуков е на мнение, че "Енергетиката" и "Регионалната политика" биха били добър ресор, но въпросът не е само за това какъв е ресорът, но и как присъстваме в европейските политики.

Гледайте целия разговор във видеото.