fallback

Филип Гунев: С метода на Бойко Рашков купеният вот не се ликвидира, натискат се партии

МВР е в ситуация да бори ниските нива, без да се гонят високите политически нива, коментира бившият зам.-вътрешен министър

28.08.2024 | 20:30 Автор: Елеонора Танева

Рокада в МВР трябваше да успокои страстите и съмненията за купуване на гласове за изборите.

"В тази ситуация, предвид Главчев, който е политически кадър на ГЕРБ, няма особена разлика с предходния министър. Предлага се професионално лице, което през годините е изграждало кариерата си в рамките на различни политически сили, но последните 15 г. МВР е управлявано от ГЕРБ, неговите контакти са най-вече в такива кръгове. В този смисъл няма кой знае каква промяна", коментира бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев в студиото на "Денят ON AIR".

Купения вот не се бори по метода на Бойко Рашков

Той посочи, че 5-10% от гласовете на изборите са купени. По думите му, ако се действа по метода на бившия вътрешен министър Румен Рашков - да се развяват списъци с купени гласове за конкретна партия, това би било нездравословна активност.

"Всеки един министър, който иска да натисне една или друга партия, може да го направи. Основният проблем е, че връзката между полицията и министъра е направена така в България, че министърът пряко може да влияе върху работата на полицията, ако му бъде поставена такава задача", каза още Гунев.

В ефира на Bulgaria ON AIR бившият зам.-вътрешен министър изрази мнение, че което и да е ръководство на МВР не може да се справи с купения вот, докато самите политически партии не решат да спрат тази практика: "МВР е в ситуация да бори ниските нива, без да се гонят високите политически нива. С цялото говорене няма нито един арестуван политик за това, че си е купил гласове през тези 10-15 г.".

Няма сигурност за редовите полицаи по места

Гунев е категоричен, че никой не може да гарантира на полицаите по места, че след три месеца някой няма да има каже, че са се престарали в борбата с купения вот. По думите му всяка политическа партия, която дойде на власт се упражнява върху МВР под различни предлози.

"Едни не са си изпълнили целите, другаде има убийство, тук станала катастрофа - това е дълбоката политизация в МВР, непрекъснато да идват и правят промени на областни нива, после на районни управления, от там шефове на "Икономическа полиция" - правят се дълбоките чистки, когато някой 1 г. се заседи в МВР, цялата промяна отива надолу", каза Филип Гунев. 

Според него практиката да се правят полицаи министри политизира системата повече.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback