fallback

Как се стигна до разцеплението в ДПС и какви са шансовете за редовен кабинет

Според Нидал Алгафари и Максим Бехар ще има правителство след 27 октомври

28.08.2024 | 20:13 Автор: Вяра Димова

Централното бюро на ДПС изключи Делян Пеевски и част от негови поддръжници.

"Дали ЦОП е успял да събере нужния кворум, за да ги изключи или не това е решение, което тепърва ще се бори в съда. Вероятно и двете страни на ДПС са минали на вариант да търсят Весела Драганова, да могат да ползват регистрацията. Води се страховита битка между двете фракции, не е сигурно кой ще надделее съдебно", коментира пиар експертът Нидал Алгафари в предаването "Денят ON AIR".

Цялата тази динамика е провокирана от това, че наближават изборите на 27 октомври, смята дипломатът и пиар експерт Максим Бехар.

"Няма съд, който да може до 11 септември, дори и до 27 октомври, да каже има ли или няма кворум. България започна да прилича на Великден - стават чудеса. Ще наблюдавам какво ще се случи - дали наистина Ахмед Доган ще успее да убеди избирателите, че той е лидер и дали БСП няма да се окаже втора политическа сила след ГЕРБ", анализира Бехар пред Bulgaria ON AIR.

Има голямо разочарование от хората на бизнеса във властта, отбеляза дипломатът: "Продължаваме промяната" (ПП) са млади хора, които дойдоха от бизнеса".

Как се стигна до разрива в ДПС?

"Може и да не видим нито един народен представител в следващото НС. Те са се разцепвали достатъчно пъти. Най-тежкото беше с Лютви Местан. Това разцепление ще бъде окончателно, няма да се допускат повече такива грешки. При избирателите ще надделее г-н Доган. Бизнесът в ДПС застава на страната на Делян Пеевски", посочи Алгафари.

Бехар прогнозира интересни избори на 27 октомври. 

"Частта в Конституцията, която визира служебните правителства - абсолютно излишни в българската действителност през 2024 г. Можеше да има правителство, което да управлява. Ако премахнем частта със служебните правителства, нещата ще бъдат много по-добре контролирани", смята Бехар.

Възможен ли е редовен кабинет след вота?

"Ще има - между ГЕРБ, ПП-ДБ, с една част от ИТН, с една част от БСП. Бойко Борисов и ГЕРБ смекчиха тона, започнаха да говорят за смирение. ПП-ДБ поутихнаха. Трудно е да убедиш периферията. Сега гледат да си запазят твърдите ядра", на мнение е Алгафари.

По думите на Бехар е логично да се предполага, че ще има правителство след изборите.

"Резултатът няма да бъде грандиозно различен. Вероятно ГЕРБ ще бъдат водеща сила. Начина, по който говорят политиците, е най-важното нещо", отбеляза дипломатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback