fallback

Емануил Йорданов: Малки партии ще разчитат на купен вот на изборите

"Президентът не е нарушил нито един текст от Конституцията", каза бившият вътрешен министър

27.08.2024 | 21:09 Автор: Беатрис Младжова

След смяната на Калин Стоянов - ще се успокои ли политическото напрежение и стана ли ясно чие предложение е Атанас Илков? 

"Много е рано да говорим за това има или няма политически зависимости. Нека дадем време да поработи и да покаже. На времето вътрешният министър се преписваше на ПП-ДБ, след което се разбра, че върви в други посоки. По-късно вече се видя интересен синхрон между него и Пеевски. Не беше трудно да се види и днес, че Пеевски говори как президентът е нарушил Конституцията, същото говореше и Стоянов, а на практика ви гарантирам, че президентът не е нарушил нито един текст от Конституцията", заяви бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в "Денят ON AIR".

По думите му новият вътрешен министър няма да направи масова чистка от типа на тази, която направи Калин Стоянов.

"За една година смяна на 18 директори на областни дирекции. Аз бях година и половина министър и съм сменил 4 областни директори - направете разликата. Много хора говорят за това, че партиите биха могли сами да си свършат работата, защото Изборният кодекс дава достатъчно възможности и чрез наблюдатели, и чрез застъпници", допълни Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Стои проблемът с купения вот за предстоящите избори

В малките населени места се знае абсолютно всичко, категоричен е бившият вътрешен министър.

"България като население се съсредоточи в няколко големи града, всичко останало остава на такъв статут, че не е трудно човек да знае кой кой е, с какво се занимава, кои са близките му хора. Имаме и архиви в съда, от които може да се види кои са осъдените лица за купуване на гласове. Не са много, но предполагам, че те са най-изявените и един по-плътен контрол върху тях би помогнал много. Ще има малки партии, може би не само една, които ще разчитат на купен вот. Те ще го разпилеят и на практика той няма да решава нищо, ще остане проблемът с корпоративния вот", посочи гостът.

Според него е по-добре да се вземе решение, касаещо Конституцията, което няма да пречи на работата на държавата.

"Така, както е написан новият текст в Конституцията, президентът има право да откаже да подпише указа. Някои говореха, че едва ли не нямал право да откаже, само че беше хубаво да прочетат и малко по-надолу Конституцията. Тези текстове водят до множество проблеми при приложението си. Бях силно изненадан от отношението на Кожарева, която се държеше като сърдито дете пред президента", коментира Йорданов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback