Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Анализатори: С изключването на Делян Пеевски ДПС ще намали влиянието си

Служебните министри са политически подкрепени, ще се пазят като "дявал от тамян", коментираха проф. Захари Захариев и Милен Керемедчиев

27.08.2024 | 20:29 Редактор: Толя Стоянова

Централното оперативно бюро на ДПС изключи Делян Пеевски.

Големият проблем е в тихия разпад на политическата конструкция на ДПС през последните години, откакто Ахмед Доган напусна оперативното ръководство. Г-н Борисов, а и хората около него, си дават ясна сметка защо ДПС стигна до този край. Това, което се случва в ДПС, е и барометър за това какво се случва в българския политически организъм като цяло. Това коментира политическият анализатор проф. Захари Захариев в предаването "Денят ON AIR".

Според бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев с изваждането на Делян Пеевски ДПС ще намали своето влияние.

"В политиката, която провеждаше, г-н Пеевски си позволи редом с турския етнически фактор да вкара и ромския фактор като съществен елемент за подкрепа на тази партия.  Моделът "Доган" изигра своята положителна роля. Не позволи да се стигне до това спекулиране.", заяви проф. Захариев.

Какво да очакваме от служебния кабинет?

Димитър Главчев оглави нов служебен кабинет с вътрешен министър Атанас Илков.

"Видимо е, че новите предложения за служебни министри са по-скоро политически подкрепени, отколкото изцяло независими. Радев трябваше да приеме една кандидатура, но я прие със стискане на зъби", отбеляза Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Захариев новият министър на вътрешните работи, каквито и симпатии да има с определена политическа структура, ще се пази като "дявал от тамян" и от собствената си сянка, за да запази поста си.

"Борисов в началото на 50-ото Народно събрание се опита многократно да протяга ръка към ДПС, ИТН, ПП-ДБ, но остана протегната във въздуха. В следващото НС ще видим от същото. "Възраждане" не е желан партньор. 65% от българското население все пак подкрепя участието на България в НАТО и в ЕС", уточни Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.