Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Журналисти: Големият проблем е купеният глас, въпросът е кой на кого е в МВР

Водната криза няма да се реши с години, трябва експертен разговор, заявиха Владимир Йончев и Александър Симов

26.08.2024 | 20:40 Редактор: Елеонора Танева

Броени часове остават до встъпването в длъжност на кабинета "Главчев 2".

"Истината е, че всички очакваха да има решение, но такова не се случи, втренчени са в следващия 51-и парламент. Съвсем възможно е да не може да произведе редовен кабинет на фона на невъзможността за нормална комуникация между всички партии. Има два проблема - Бойко Борисов и Делян Пеевски. Ако те бъдат отстранени от управлението, създаването на програмно правителство е възможно, те са като тромбите, които запушват възможността за диалог", изрази позицията си журналистът Александър Симов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него съотношението на сили в ръководството и партийния апарат са различни от електоралния апарат на ДПС.

Колегата му Владимир Йончев предположи, че конфликтът в ДПС може да помогне на Борисов да се дистанцира от Пеевски. Той е категоричен, че не е необходимо вторачване в други министерства в момента, освен в МВР. А основният въпрос около изборите е кой на кого е човек в МВР след рокадите.

"Остава проблемът с купените гласове. Едно е да правиш избори в комфортна среда, друго е в неутрална, където не знаеш хората чии са - твои или други, трето е във враждебна среда", каза Йончев.

Водната криза няма да бъде решена с години

По думите на Александър Симов щом сме стигнали до водна криза, значи няма бързо решение. 

"Включително ГЕРБ бяха създали държавен ВиК холдинг. Този проблем ще се реши от само себе си. 30 г. по тази тема почти нищо не е направено. Парите изчезнаха, но нищо не е направено, класическата българска формула", заключи по темата журналистът.

Пред Bulgaria ON AIR Йончев обясни най-лесната схема за крадене на държавни пари: "Както казва един мой приятел - най-лесно е да се краде от нещо, което ще се закопае с пръст - пътища, или с вода - язовирите".

Йончев допълни, че водната криза е политически разговор, за който всяка партия трябва да извади експерти.

Нужна е по-добра среда за обучение и правене на бизнес

Като проблем пред страната ни двамата посочиха изтичането на мозъци и призоваха държавата да създаде условия за подходящо обучение у нас и привличане на младите хора да останат и да работят тук. 

"Не е нормално, че по важни теми, които се случват в света не се води разговор. Имаме нови играчи, нов тип икономика. Българският бизнес е малък, за да реагира, на места е нужна държавна политика, която да инвестира дори и само в образование", каза Йончев. 

Гледайте целия разговор във видеото.