Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Анализатори: Изборната система се руши, депутатите развратиха хората

Доц. Стойчо Стойчев, доц. Борислав Великов и Петьо Блъсков за политическата ситуация в страната

23.08.2024 | 20:16 Редактор: Толя Стоянова

Димитър Главчев ще предложи кабинет, който да не буди остра реакция. Президентът Румен Радев ще бъде известен предварително, за да не остава изненадан в деня на срещата. Това коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в предаването "Денят ON AIR".

МВР е политически оцветено

По думите на журналиста Петьо Блъсков от началото на демокрацията шефовете на МВР винаги са били ярки политически личности. Той е на мнение, че в едно служебно правителство би трябвало вътрешният министър да няма такъв ангажимент .

Бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов прогнозира пред Bulgaria ON AIR, че в понеделник ще има две промени в служебния кабинет - имената на външния и на вътрешния министър.

"Да си министър в днешно време не кореспондира с голяма народна любов или хвалби, по-скоро обратното. Политическият елит вече е претръпнал и това се приема за част от работата, като нещо нормално", посочи доц. Стойчев.

Ще осигури ли МВР провеждането на честни избори?

Блъсков отбеляза, че когато се появи служебно правителството, "то си вярва, че е редовно" и започва да се занимава с работа, която по дефиниция не му е поверена.

"Има значение Министерството на вътрешните работи и министърът как си вършат работата по време на избори. Политиците развратиха хората, които трябва да избират по съвест. Това стана непоносимо. Влизат в парламента хора, защото за тях е платено. Демокрацията отива много назад", заяви доц. Великов.

"В българската изборна система беше вкарана инфекция и тя продължава да я руши отвътре - инфекцията се нарича гласуване с машини. Не може една държава да си даде изборите на една частна фирма. Единствената държава в Европа сме, която прави избори с машини. Трябва да изхвърлим машините", категоричен е Блъсков.

Според доц. Великов на предстоящите избори и двете фракции на ДПС ще загубят, защото има разпад.

Гледайте целия разговор във видеото.