Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Росен Христов: "Булгаргаз" не е пред фалит и слуховете пречат на предприятието

"България внася руски газ от Гърция", каза бившият енергиен министър

22.08.2024 | 20:46 Редактор: Искра Ангелова

Европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз" заради "Чирен".

"Дори и по мое време имаше преписки с Европейската прокуратура относно "Чирен". Не съм сигурен дали проверката е свързана с този сигнал, или е във връзка с процедура, започнала по-рано. Едно е сигурно - не проверяват "Боташ". За съжаление, ниско ниво на компетентност, тъй като европрокуратурата се занимава само с евросредства, а договорът с "Боташ" няма нищо общо с тях. Проверяват "Чирен", както стана ясно", каза бившият енергиен министър Росен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му най-вероятно се проверява целия процес - и изборът на фирма, и изпълнението.

"Ще се разберем с "Боташ"

"Резултатът от тази проверка ще даде отговор на много въпроси. Чух коментари дали хоризонталните сондажи са по-добри от вертикалните, или по-евтини. Но не бих изпаднал в такива подробности, тук геолози и сондьори да обсъждат. Това, което аз знам, е, че едните са по-евтини, но ефективността е по-малка. Няма техническо решение, което да е най-доброто и най-ефективното", допълни Христов за Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че сондирането се извършва много внимателно, което означава, че при най-малките отклонения да се намери друго техническо решение.

"С "Боташ" ще се разберем, тъй като Турция гледа на този договор като едно широкомащабно сътрудничество с България. Именно и на тази база дадоха разрешение да се случи. Но подходът е грешен, решението на Народното събрание е грешно - да се предоговаря договора. Със сигурност имаме възможност да го продадем. Целият подход на Народното събрание е нарушаване на Конституцията и узурпиране на властта", коментира бившият енергиен министър.

"Булгаргаз" си плаща задълженията

Христов твърди, че България внася руски газ от Гърция.

"Цената на Гърция е много по-висока от тази, която ние имахме с Русия, след това има гръцки търговци, български търговци. Това е тенденция, която започна след смяната на нашето служебно правителство и все още продължава. Поне 10-15% е надценката. Дори този гръцки газ не е толкова сигурен", добави гостът.

Росен Христов поясни, че оперативната дейност на "Булгаргаз" не е на загуба: "Той работи нормално, плаща си задълженията и компанията е в сравнително добро състояние. Дружеството не е пред фалит. Всички тези слухове пречат".

Гледайте целия разговор във видеото.