Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Адвокат: "Домовата книга" трябва задължително да се премахне

"Хаосът в държавата предизвикаха конституционните промени", смята Велислав Величков

22.08.2024 | 20:54 Редактор: Деси Николова

Хаосът в държавата предизвикаха конституционните промени. Дали това са най-подходящите промени, които бяха направени, особено в частта за назначаване на служебното правителство, е съвсем отделен въпрос, по който дори Конституционния списък се раздели с 6 на 6 гласа. Това заяви адвокатът Велислав Величков в "Денят ON AIR".

"Конституционният съд да не вземе решение рядко се случва. Хаосът в държавата продължава, става все по-голям. Конституционните промени са вследствие от хаоса и донякъде го задълбочиха при съставянето на служебно правителство, и насрочването на извънредни парламентарни избори, което означава, че най-вероятно ще има още един кръг конституционни промени", каза Величков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи гласуването на Конституционния съд с 6 на 6 за промените в основния закон не е решение, а означава точно обратното - че той не е взел решение.

"Правилно е парламента да бъде постоянно действащ орган, дори когато се стига до предсрочни парламентарни избори. Парламентът трябва да съществува до момента, в който се учреди следващото Народно събрание. Ние сме парламентарна република и в нито един момент не трябва да оставаме под еднолична власт", категоричен бе адвокатът.

Според него "домовата книга", чрез която президентът избира кандидат за служебен премиер, води до смесване на властите и е "заплаха за парламентарната република".

"Парламентът трябва да остане постоянно действащ орган, парламентарният контрол трябва да съществува, но "домовата книга" трябва да отпадне. Тази "домова книга" е абсолютна грешка", заяви Величков.

Гледайте целия разговор във видеото.