fallback

Иван Демерджиев: Категорично очаквам смяната на Калин Стоянов

"Това е тест за Димитър Главчев - кого ще предложи", каза бившият шеф на МВР

22.08.2024 | 19:55 Автор: Деси Николова

Фигурата на Калин Стоянов предизвика множество упреци към МВР. Вътрешният министър стана повод и за отхвърлянето на кабинета на Горица Грънчарова-Кожарева. Остава сега въпросът - кого ще посочи Димитър Главчев за шеф на полицията?

"Никакви разговори не е водил Главчев с мен. Разбира се, че очаквам да бъде сменен Калин Стоянов. Надявам се Главчев да се поучи от провала на предходния кандидат-премиер, който упорито поддържаше тази кандидатура. Надявам се Главчев да осъзнае огромното обществено напрежение, което генерира фигурата на Калин Стоянов. То не е случайно. Той показа тежки политически обвързаности", коментира бившият вътрешен министър Иван Демерджиев в предаването "Денят ON AIR".

По негови думи пред Димитър Главчев стои много важен тест - кого ще предложи на мястото на Калин Стоянов и дали неговият профил ще бъде сходен на сегашния служебен министър на вътрешните работи.

"Много рано Калин Стоянов показа, че е политически обвързан и че се стреми към политическа кариера. Това основно му попречи успешно да се впише в ролята на служебен министър на вътрешните работи, който трябва да бъде неутрален и да обезпечи честното провеждане на вота", заяви Демерджиев пред Bulgaria ON AIR.

Преди дни Делян Пеевски заяви, че ако Калин Стоянов бъде премахнат от поста в МВР, той ще го покани в ДПС.

"Ако процедира по начина, по който процедира сега, ще приключи с всичките си кариери - кариерата си на политик, кариерата си на служител и като човек, който може да бъде уважаван в средите на МВР", смята Демерджиев.

Според събеседника ролята на Пеевски в средите на МВР е силна и неговото влияние достига редица нива във вътрешното министерство.

Преди да заеме поста на служебен вътрешен премиер, Калин Стоянов бе шеф на ГДБОП. Според бившия шеф на МВР, Стоянов се е справял с тази си задача, но не е успял да се впише в сегашната си роля.

"Аз работих добре с него по простата причина, че той изпълняваше заповеди, изпълняваше задачите, които му се поставяха. Нямам възражение по това, но ролята на изпълнител на определени задачи, които се поставят отвисоко и ролята на човек, който трябва да разпределя и поставя задачите, са много различни. Той не можа да мине от едната в другата роля, не можа да осъзнае отговорността на този пост, а той е изключително сериозен, отговорен и натоварен със страшно много тежести, за този който го упражнява. Трябва да има силата да ги понесе, да бъде обективен, действията му да бъдат съобразени със закона във всеки един момент, да бъде безпристрастен", категоричен бе Демерджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback