fallback

Левон Хампарцумян за кредитите в ББР и как престъпни схеми източват държавата

Българската банка за развитие е имала висок корупционен потенциал, каза банкерът

21.08.2024 | 20:58 Автор: Вяра Димова

Хора, които не познават устройството на държавата и предназначението на Централната банка (БНБ), допуснаха тя да бъде въвлечена в политически сценарий. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян в "Денят ON AIR".

"50 на 50 съм по отношение на това как махнаха Гюров, който може би не е най-добрият централен банкер, но независимостта на банката беше атакувана от третокласни чиновници. В много случаи в европейската практика на ЕЦБ независимостта на централните банки стои високо. Поне Димитър Радев измива лицето на банката", заяви той.

Как ББР е раздавала кредити?

"Основен акционер е държавата.  Рискът на тази банка е рискът на държавата. Тя практически не може да фалира, защото държавата ще я подкрепя. Защо са раздавали такива пари? Това е правено по правила, които те са ни написали и надзорът, тогава Министерството на финансите, после Министерството на икономиката, е одобрило това. Никой няма да понесе отговорност, колективна вина няма. Най-вероятно документално по процедура всичко е направено както трябва. Направиха така че да могат да дават кредити по 150 млн. и повече на определени хора", подчерта Хампарцумян.

По думите му ББР е имала висок корупционен потенциал и обикновено винаги някой се възползва от това. 

Трябва ли да се преструктурира ББР?

"Бих сложил някаква права, на която да се подчинява, на ясни правила. В очите на финансовите играчи в България и извън България тази банка е с много добър риск заради акционера си, който е държавата. Държавата ще я подкрепя. Корупционният потенциал се намалява с подреждане институционално на процесите в държавата. Когато намалиш корупционния потенциал, започваш да привличаш хора със знание, компетентност и с по-малко желание да участват в схеми", обясни Хампарцумян.

Във връзка с поредната акция на ГДБОП и НАП, които днес разбиха престъпна група за укриване на данъци за милиони, банкерът каза, че това се случва, защото тези схеми са възможни.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback