Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Протестите на полицаите са незаконни и нанасят имиджов шамар на МВР?

В никакъв случай не трябва да се оказва чадър в каквато и да било посока, каза Иван Анчев

21.08.2024 | 20:53 Редактор: Беатрис Младжова

"Аз съм бивш служител на МВР и през годините, когато съм бил на активна служба, такива протести нямаше. Имало е неправди, но такива протести нямаше, защото не се прави така. Законът не позволява на полицаите да протестират. Такива протести са неморални, защото хвърлят тежък имиджов шамар върху МВР и показват дълбоката политизация, която е настъпила и е дълбоко нередна. МВР го политизират всички активни играчи на политическия терен през последните 5 години. Това, което виждаме в момента, десетки, стотици полицаи да защитават министъра си, е нередно. Няма нищо спонтанно в този протест", заяви съпредседателят на Атлантическия съвет Иван Анчев в "Денят ON AIR".

По думите му служителите на МВР са употребени от политиците и тези организирани спонтанни протести го потвърждават.

"Този, който ще наследи министър Стоянов, трябва да потърси най-строга отговорност на организаторите, те се знаят кои са. Много от полицаите са омерзени от това, което се случва. Говорим за една много тежка политизация в МВР, която се изгражда на принципа, че трябва да е лоялен, независимо дали върши работа. Тези протести показват тежката зависимост и се правят редица нередности", допълни Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Какво влияние оказват политиците върху Министерството на вътрешните работи?

Според госта политиците се стремят да използват МВР като бухалка, защото знаят, че в МВР има добро количество информация.

"Политиците виждат в МВР средство за изпълнение на техните цели, вместо да разглеждат МВР като важно формирование, което трябва да защитава само закона и гражданите. Да не забравяме, че именно по времето на Калин Стоянов ДПС се превърна във втора политическа сила, което навежда само на една мисъл, че по някакъв начин вотът е бил контролиран", коментира Анчев. 

Ако МВР има желание да си изпълнява ролята, може да бъде много сигурен защитник на демократичните процеси и на честните избори, категоричен е Анчев.

"В никакъв случай не трябва МВР да оказва чадър в каквато и да било посока. МВР има целия ресурс да противодейства на това пагубно явление, каквото е покупката и продажбата на гласове. МВР има възможността не само със своите инструменти, но и с редица технически средства. В МВР работят хиляди честни и достойни мъже и жени. Моят упрек като гражданин не е към тези на самия площад на "спонтанната" защита на своя министър, а към тези, които са го организирали", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.