fallback

Иван Савов: Превърнаха Калин Стоянов в демон, а той си върши съвестно работата

Виждаме каруцарско и панаирджийско говорене от хората, представляващи институциите, посочи криминалистът

21.08.2024 | 20:17 Автор: Тодор Петров

"Нямам думи, с които да опиша точно обстановката от последните седмици", заяви криминалистът Иван Савов в предаването "Денят ON AIR", запитан за политическата ситуация в страната и отказа на вътрешния министър Калин Стоянов да напусне шефския пост в МВР. 

В студиото той прочете 100-годишното стихотворение на Елин Пелин "Кал" и подчерта, че днес то звучи "ужасно актуално".

"Българският манталитет не е мръднал и милиметър. Виждаме каруцарско и панаирджийско говорене от хора, които би трябвало да представляват институциите. Визирам в това число и президента, който по Конституция трябва да е обединител на нацията. Българският народ е разделен по всички възможно критерии. Демонът на политиката е министърът на вътрешните работи - заради калта", коментира Савов пред Bulgaria ON AIR.

"След края на общинските избори Стоянов каза, че от всички партии са правени опити за купуване на гласове. Имам информация, че това е моментът, в който нещата са тръгнали надолу. Кирил Петков едва ли не е казал: "Ти си наш министър, как ще говориш срещу нас, трябваше да кажеш, че само ние не сме." После опитаха да го сготвят с фиаското пред БФС. Оказа се, че това е отговорност на главния секретар, който е политически пробутана фигура от партньорите на "Продължаваме промяната", каза още криминалният експерт.

Савов е на мнение, че сега всички си мият ръцете с министъра на вътрешните работи, който си върши съвестно работата.

Удобно е Стоянов да е човек на Пеевски, но не е доказано

"Удобно е да е човек на Пеевски, което обаче не е подкрепено с никакви доказателства. Министърът е политически обвързан, това му е характеристиката на позицията. Крайно време е незрелият български народ да преценява хората по това, което правят, а не по това, което опитват да им внушат. Мои колеги твърдят, че това е времето, в което са си отдъхнали от терор спрямо тях от разни политици", подчерта той.

Събеседникът на Ганиела Ангелова отбеляза, че основният двигател на съществуването на парадържавата са власт и пари. Единствената ни силова структура, която може да упражни натиск, е МВР. Заради това винаги е било цел, убеден е Савов.

Според него редовите полицаи отдавна са разбрали, че са разменна монета в целия цирк и имат право да протестират. 

"Не бяха на улицата да защитят министъра, а да покажат несъгласие да бъдат политически употребявани. Искаха да съхранят този човек, защото положи усилия да нормализира системата. Каква е логиката да махнем човек, който вече организира два избора?", завърши Савов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback