Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Георги Близнашки: Румен Радев не може да отлага изборите до безкрай

Горица Грънчарова изненада държавния глава и стана любимка на нацията, каза конституционалистът

21.08.2024 | 20:06 Редактор: Вяра Димова

Има риск от конституционна криза, но засега кризата остава повече политическа. Това мнение изрази бившият служебен премиер и преподавател по Конституционно право проф. Георги Близнашки в предаването "Денят ON AIR".

"Създаде се извънредна ситуация по никое време, изкуствена криза. Държавният глава можеше да отиде значително по-подготвен за срещата, а не да бъде изненадан от позициите на кандидата за министър-председател. Поведението на Горица Грънчарова-Кожарева го изненада. Тя изненада всички, стана любимката на нацията. Държа се твърдо и достойно", коментира той.

Какво казват конституционните текстове?

"Може да се тълкува в различни посоки. Доста колеги го възприеха буквално. Ясно е, че президентът има своята дискреция. Той има право да изрази мнение, позиция, но това трябваше да стане предварително. Не трябваше да се стига до този скандал", посочи проф. Георги Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Според него политизирането на съдебната власт е голямата болест, която трябва да бъде избегната.

"Нещата се тласнаха към политизация. Във Франция удържат нещата. В една Италия, където първи дадоха ход на идеите за единна съдебна власт, Висш съвет на магистратурата, допуснаха политизиране", даде пример конституционалистът.

Издържа ли Конституционният съд на натиска?

"Той издържа и взе правилната позиция. Има основание да се премисли всичко. Ако успеят да излъчат правителство след изборите, може да се отиде към разискване на тези въпроси. Ако отново имаме ялов парламент, всичко това ще остане набор от добри намерения. Има практика на КС. Нужно е ново основание да се пледира неконституционност и то е свързано най-вече с мандата на Народното събрание (НС). Не може мандатът да започва и да свършва с клетвата на народните представители. 50-ото НС отиде в историята без да свърши никаква работа", смята проф. Близнашки.

ГЕРБ, в лицето на Бойко Борисов, направи голяма грешка, предлагайки партизанско правителство, подчерта той.

"Несериозен подход. Борисов живееше с мисълта, че ще има нова сглобка. Депутатите ще трябва да научат какво представлява т.нар. технократично правителство. Радев не може да отлага изборите до безкрай. В рамките на една седмица всичко това трябва да приключи. Да се разберат с Главчев, ако могат. Не може изборите да се превръщат в залог на политически комбинации и търговия. Развръзката трябва да се намери в следващите няколко дни", настоя проф. Близнашки.

Гледайте целия разговор във видеото.