fallback

Доц. Киселова: Намираме се в парламентарна, а не конституционна криза

По нейни думи списъкът от "домовата книга" на държавния глава става все по-къс

20.08.2024 | 21:12 Автор: Деси Николова

Горица Грънчарова-Кожарева не е слушала добре, когато президентът я покани и я определи да състави правителство. Той каза да търси начин да свърши политическото напрежение. То щеше да бъде свалено, ако никой не възразяваше от парламентарните групи. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Главчев стана служебен министър-председател, тъй като беше едно от лицата, измежду които президентът можеше да избира. След това имаше проблем с министъра на външните работи и той предложи кандидат, който не беше одобрен от президента и по тази причина той предложи себе си, за да съвмести длъжността на министър със служебен премиер. 

"Ако беше възникнало първото, тоест първо да е министър на външните работи, а след това да стане служебен министър-председател, тогава можеше да говорим, че има несъвместимост, защото не може едновременно да си председател на Сметната палата и да си министър. Конституцията и Сметната палата правят изключения за служебен министър-председател", поясни доц. Киселова за Bulgaria ON AIR.

По нейни думи списъкът от "домовата книга" на държавния глава става все по-къс.

"Президентът ще направи разговори с всички, с изключение на кандидат-премиера от вчера, за да може всеки един от тях да потвърди несъгласието си или отказа си", смята гостът.

Доц. Киселова е категорична, че към момента не се намираме в конституционна криза.

"Кризата е парламентарна и политическа. Имаме действащ парламент, който е в сравнително насипно състояние, те самите доказват, че има проблем в рамките на парламента. Така или иначе Народното събрание не е разпуснато. Има президент, който има мандат пред себе си, има и служебно правителство. Кризата би възникнала тогава, когато не е възможно или няма титуляр на някои органите", каза конституционалистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback