Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Анализатори: Настъпи време разделно в политиката

Валерия Велева и Добромир Живков не виждат как политическите противници биха се обединили

19.08.2024 | 20:45 Редактор: Вяра Димова

Има наченки на конституционна криза. Никой не вижда изход, който да бъде разумен за всички. Ходовете на Румен Радев са ясни - каквито и консултации да прави, те ще бъдат със същите политически субекти. Всеки задълбава в желанието си да наложи собствената си позиция. Това каза журналистът Валерия Велева в предаването "Денят ON AIR".

Според нея политиците са в "абсолютна вражда помежду си" и няма изгледи да се обединят.

"Радев има два хода. Единият е отново да предложи на Главчев. Другият е да предложи на Петър Чобанов, който днес изрази желание да поеме отговорността", обясни Велева. 

Задава ли се конституционна криза?

По думите на социолога от "Маркет линкс" Добромир Живков е важно да се помисли защо се е стигнало дотук.

"Конституционните промени, които бяха направени в частта с ограничаване правата на президента, бяха твърде насочени към разрешаването на конкретен политически проблем, който беше опитано да бъде решен през Конституцията. Беше намерено решение, което е очевидно, че не работи. Това е голямата отговорност на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), че тогава приеха такъв тип иновативен подход в конструиране на разпределяне на властовите позиции и роли в държавата", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Велева определи днешната ситуация при държавния глава като безпрецедентна.

"Имаме един човек, който се опълчи директно на президента Радев. Той се опита да приложи рекет. Това да не е поделение в армията? Поведението на г-жа Кожарева - видях как се държа мъжки. Тази жена става за бъдещ президент. Показа физиономия, име, принципи, показа изправена фигура", анализира журналистът.

Ще излезем ли от кризата?

"Кризата търси разрешенията си в различни посоки. Една от тях е политическият елит да се опита да преструктурира правилата на държавата именно през промени в Конституция, които очевидно не стават както трябва. Политическата ситуация е такава - смяна на политически елити, няма възможност за постигане на договорка, всяка партия гледа тяснопартийно какво се случва в държавата. Ставаме свидетели на време разделно в най-сенчестите зони на българската политика, където противоборстват два големи клана", подчерта Живков.

Калин Стоянов има шанс за политическа кариера, ако той бъде "изхвърлен от МВР", прогнозира Велева: "Няма да се откаже, има хъс. Ако бъде изхвърлен от МВР, ще бъде новата политическа звезда".

На противоположно мнение е събеседникът ѝ. Според Живков няма вариант Калин Стоянов да продължи политическата си кариера.

Гледайте целия разговор във видеото.