fallback

Радомир Чолаков: Рискуват държавата заради егото на Румен Радев и предлагащите Калин Стоянов

Бавно ПП-ДБ постигат целите си, заяви председателят на Комисията за изменение на Конституцията в 49-ото НС

19.08.2024 | 20:26 Автор: Толя Стоянова

Президентът не е нарушил Конституцията, защото подписът на президента върху указа за назначаване на служебно правителство е елемент от т.нар. сложен фактически състав. Без този подпис не може да се извърши съставът и не може да бъде назначено правителството. Това коментира председателят на Комисията за изменение на Конституцията в 49-ото Народно събрание Радомир Чолаков в предаването "Денят ON AIR".

Намираме се в конституционна криза

По думите му вече сме в конституционна криза, но служебното правителство е във функциите си и то може да продължи да съществува.

"Ще имаме служебно правителство на г-н Главчев с клатушкаща се вече легитимност. Имаме непрекъсваемо Народно събрание, което може да приема в момента каквито си поиска закони", каза Чолаков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че бавно ПП-ДБ постигат целите си.

"Те създадоха такава психологическа ситуация в 49-ото Народно събрание, че трябваше да се промени Конституцията. Те казват: "Ние ви поставяме в ъгъла, вие изпълнявайте нашите желания". Не е добре за държавата това, което искат", изтъкна Чолаков.

Нарушил ли е Румен Радев Конституцията?

Гостът е на мнение, че няма основание за искане на импийчмънт на президента. Той обясни, че за да бъде стартирана процедурата, трябва да бъдат събрани 60 гласа, след това трябва да бъде гласувана със 160 гласа в НС, да отиде в Конституционния съд и той да вземе решение, но по думите му такова мнозинство е невъзможно.

"Рискува се държавата заради его. В момента излиза, че егото е от страна на президента и от страна на тези, които предлагат Калин Стоянов", посочи още Чолаков.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback