Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Кого ще номинираме за еврокомисар и за кой ресор ще се бори България?

Фон дер Лайен вече се е срещала с някои от предложените кандидатури, съобщи Меглена Кунева

16.08.2024 | 21:01 Редактор: Вяра Димова

Не би трябвало България да закъснее с номинациите за еврокомисар, тъй като в момента имаме действащ министър-председател. На това мнение е първият български еврокомисар Меглена Кунева.

По думите ѝ разговорите за това какъв да бъде ресорът и кой да бъде комисарят започват отдавна. Още с гласуването на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен, каза тя в "Денят ON AIR".

"Нормално, всички страни, особено страни със самочувствие, са казали, че ще дадат подкрепа, но в замяна искат добре балансирано портфолио. Можем да искаме всичко, въпросът е, че не знаем къде България има интерес. Убедена съм, че Фон дер Лайен вече се е срещала с някои от предложените кандидатури. Не е хубаво да има празно място около масата, когато става въпрос на Колежа на комисарите", коментира Кунева пред Bulgaria ON AIR.

За кой ресор може да се бори България?

"Всичко е възможно да се направи. Съседна Румъния имаше земеделие и транспорт. Страна като Гърция заяви своите интереси, свързани със Средиземноморието. Проблемът при нас е, че ние си казваме колко е зле, друга част ще си кажат "какво толкова". Оставяме твърде голямо поле някой друг да решава вместо нас. Следващият комисар трябва да може да общува и да направи силна комуникация за Европа, за ЕС. ЕС губи популярност в България", смята гостът.

Има политически решения в Колежа на комисарите, но преди това има внимателно разглеждаща администрация, напомни Кунева. 

"Никой няма да си сложи подписа, ако не е сигурен, че всичко е както трябва. После има контрол. Не желаят да поемат риск. Ние това искаме от нашата държава", поясни тя.

"Съвсем скоро ще отидем пак да гласуваме. Комуникацията е важна. ЕС няма интерес от това страните да стоят на едно място, да се връщат назад и да останат в бедност. Ние имаме административен проблем. Нашата администрация не е слушана, уважавана и отвръща с минимални усилия, услуги. Къса се връзката между политическите кабинети и администрацията. В много страни в общините в реално време показват как се харчи бюджетът. ЕС може да наложи контрол на средствата, които дава, не над нашите. Досега имаме комисари само жени", подчерта Кунева. 

Тя допълни, че който и да заеме поста, трябва да е добър комуникатор и да вярва в ЕС.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кривоустка
преди 1 час
Бих качил тази евро-м..тия на хеликоптера си да я помандръсам, но за жалост одъртях и не го вдигам вече Сигнализирай за неуместен коментар