fallback

Социален психолог: Преекспонира се влиянието на Делян Пеевски

Калин Стоянов внесе спокойствие в МВР, заяви Росен Йорданов

15.08.2024 | 20:55 Автор: Елеонора Танева

Продължава отзвукът от акциите на МВР и ДАНС и изтичащия срок за реденето на служебен кабинет от Горица Грънчарова.

"Една политическа формация, която потърси поредния аватар на Пеевски през вътрешния министър. Бойко Рашков го направи шеф на ГДБОП, след това те го предложиха за вътрешен министър. Дали ще е Калин Стоянов или някой друг - няма значение. Ако това не се промени, временните политици сериозно се заиграха, не си дават сметка как деинституционализират всички институции", коментира социалният психолог Росен Йорданов в студиото на "Денят ON AIR". 

Реформите в МВР и оставката на Калин Стоянов

По думите му под прикритието на реформи МВР е било използвано, а професионалистите са напуснали системата, която не е привлекателно място за млади хора. 

"Там оцеляват и се развиват хора, нагаждачи. МВР работеше 2009-2013 г., тогава системата имаше дух, след това започна упадък, а последните 4 г. нещата са батални. Служителите се дебнат помежду си, те не разсъждават как да преследват нещо, а питат "ти на кого си". Това понижава качеството на работа", заяви социалният психолог.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че Калин Стоянов е успял да застане като преграда между политическото вмешателство и състава на МВР като е внесъл спокойствие. Причините за исканата през годините оставка на Калин Стоянов определи като "смешни", въпреки че е имало много истински такива за това.

Гостът призова да са намали стреса в системата на МВР. По думите му борбата с купения вот няма да е ефективна, "ако се води като Бойко Рашков". 

"Българският избирател не гласува масово, когато го плашиш. Стратегията с плашене и всичко е на дъното не работи. Големи вълни се появяват, когато някой персонализирано им даде надежда да постигнат нещо", даде насока за повишаване на избирателната активност социалният психолог.

Влиянието на Делян Пеевски

Според Росен Йорданов се преекспонира влиянието на Пеевски, каквото ясно е имал, щом "в момента Доган не може да го отстрани толкова лесно". Гостът каза, че мафията е истински силна, когато не е публична. 

"Когато излезеш на сцената, както го направи Пеевски, тази власт и влияние се губи. Скритата власт е много по-силна. Това влияние в момента е силно надценено. Той е на терена пред всички с това, което му е останало. Вероятно има още влияние, но не толкова силно", коментира Йорданов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback