fallback

Димитър Гърдев: Украйна показа, че може да направи пълномащабна офанзива

Настъплението е било подготвяно с месеци, каза международният секретар на ИТН

13.08.2024 | 21:17 Автор: Вяра Димова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че страната му Украйна контролира 74 населени места на територията на Русия.

"Това е офанзива, част от сраженията, но не е с такава мащабност, че да се говори за капитулация на една от двете страни. Тази офанзива е показателна - пряко настъпление в международно признатите граници на Русия. От военна гледна точка това означава, че се разтегли линията на бойно съприкосновение, която беше от порядъка на 800-880 км и е вече на почти около 1000-1200. Руското военно ръководство трябва да отдел сили и средства за прикриване на тези направления, които досега не бяха атакувани", коментира международният секретар на "Има такъв народ" Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

По думите му украинската армия е показала, че е в състояние да направи такава пълномащабна офанзива.

"Не говорим за връщане към границите, а за спиране на настъплението. Това настъпление е било подготвено много добре, месеци", анализира Гърдев.

По-силна ли е сега Украйна?

"Офанзивата миналото лято в направление Мариупол беше много по-мащабна, но не успя, защото руската отбрана беше щателно подготвена. Най-важна е изненадата. В третата година на войната и двете страни, и Русия, и Украйна, са държавите, които имат най-много и най-голям боен опит на планетата. Огромното използване на дроновете показа, че Украйна има превес в използването им. Точно тези дронове унищожиха цялото летище в Липецк", припомни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Всяко настъпление има своите възможности - и като ход на бойните действия, и като боеприпаси, поясни Гърдев.

"За да запуши този пробив, Русия не може да използва редовната си армия. Позициите на украинската страна стават доста по-тежки на бъдещите преговори", допълни международният секретар на ИТН.

Интензивен е конфликтът в Близкия изток

"Големият въпрос е дали ще започне широкомащабна война с "Хизбула". "Хамас" е друга организация. Те невинаги да били добре с Иран. "Хизбула" е многократно по-силна от "Хамас". Тя участва в политическия живот на Ливан. Този конфликт не е изненада. Голямата опасност е да се използва някаква форма на тактическо ядрено оръжие, за което в момента никой не говори. Процесите в САЩ са важни за конфликтите", смята Гърдев.

Относно изборите в САЩ той подчерта, че битката ще е пред медиите и дебатите ще наклонят везните.

"Европа трябва да обърне внимание на собствения си военен потенциал", настоя Гърдев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback