fallback

Проф. Вили Лилков: Българският парламент копае политическото дъно

Номинираният служебен министър-председател е непознато лице, каза председателят на "Синя София"

13.08.2024 | 20:11 Автор: Вяра Димова

Има криза в държавата, има криза и в политическите партии. Ситуацията е тежка, включително и с оттеглянето на избирателите от политическата игра. Това, което се случва, е трайно. Прогнозите са, че това ще се задълбочи. Това каза председателят на "Синя София" проф. Вили Лилков в "Денят ON AIR".

На България ѝ трябва стабилност, категоричен е той.

"Четвърта година България е нестабилна политически. Липсват политическо лидерство, липсват силни политически партии. Това, което става в парламента в момента, е срамно. Българският парламент копае политическото дъно. Случайни хора, ниско ниво на политическия разговор, никакви идеи", посочи проф. Лилков пред Bulgaria ON AIR.

Какво търсят избирателите?

"В тази кампания хората трябва да чуят какви предизборни коалиции ще направим, а не с кого няма да се коалираме след изборите. С обиди не се прави правителство. Ние от "Синя България" обявихме, че отправяме апел към всички десни партии за обединение. Това, което ще направим в началото на септември, е да свикаме конференция, на която сме поканили десни партии, консервативни личности, хора с доказана обществена активност. Изграждаме екип. Лансираме хора с кауза", подчерта той.

Какво да очакваме от новия служебен кабинет?

"Ще си позволя да коментирам бъдещия служебен министър-председател. Непознато лице. Как този човек ще събере екип от политици. Досега се е занимавал с една професионална среда на икономисти, финансисти, контролните органи на Сметната палата. Голяма грешка се направи с "домовата книга", по която се избират служебните премиери. Политиката е преди всичко кауза. Днешните политици непрекъснато се крият. Трябва да бъдем отговорни като гласуваме", настоя  проф. Лилков.

По думите му Столичният общински съвет (СОС) прилича на парламента в България. 

"Трудно постигнахме съгласие за председател на СОС, трудно се създаде мнозинство, което да сформира комисиите. Когато работата тръгна, изникна икономическо мнозинство от точно 31 души, които са необходими. То, в разрез със законите, заграби с един свой акт най-важната част от столичната икономика, назначавайки поредните калинки за управители в шестте най-големи общински дружества", коментира проф. Лилков.

Председателят на "Синя София" призова за политици, които не се страхуват да поемат отговорност.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback