Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Доц. Наталия Киселова: Калин Стоянов няма да бъде част от новия служебен кабинет

Това правителство ще свали натрупаното напрежение, каза преподавателят по Конституционно право

12.08.2024 | 20:38 Редактор: Вяра Димова

Всяка криза има изход, и политическата. Конституцията дава възможност и това е най-легитимният изход чрез бюлетината. Проблемът е, че избирателната активност се понижи и честите избори доведоха до отдръпване на избиратели, а политиците започнаха да подценяват избирателите. Това коментира преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова в "Денят ON AIR".

Вътрешният министър отдавна е обект на атаки

"Той ще бъде жертван, за да спадне напрежението между служебното правителство и една от парламентарните групи. Г-н Стоянов е от средите на МВР и служителите го схващат като свой. С назначаването на Калин Стоянов като министър, той вече не е един от служителите. Той е техен ръководител. Той ще бъде отстранен и няма да бъде в следващото служебно правителство", коментира пред Bulgaria ON AIR доц. Киселова.

Кандидатът за служебен министър-председател Горица Грънчарова - Кожарева е направила разговори с тези, които няма да останат, смята тя.

"Чисто житейски се търсят министри, които имат друга битност. Тези, които ще останат, ще бъдат поканени в края на тази дълга седмица, която даде президентът Радев. Структурата ще бъде същата. Това правителство би трябвало да свали натрупаното напрежение", прогнозира доц. Киселова.

Има напрежение в МВР

"От последните часове има проблем, след като дете на служител на МВР е използвало служебното оръжие. Един такъв служебен инцидент говори за още по-голямо напрежение в МВР. След като веднъж са започнали проблеми, всяко нещо, и хубаво, няма да бъде отчетено, но негативите ще му бъдат преписани. Част от политиците мислят, че развръзката ще дойде с американските избори на 5 ноември. На 20 октомври са нашите избори. Може да се окажем пред различна ситуация, защото ключов играч, каквото е "Движението за права и свободи", може да не успее да се регистрира за участие в изборите", подчерта гостът.

Политическият елит трябва да предизвика избирателите с читави каузи, на мнение е доц. Киселова. По думите ѝ законодателното предложение ВСС да избира тримата големи само с членове, които имат пълен мандат, няма да стане факт. 

Гледайте целия разговор във видеото.