Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Коментар: Радев има политически амбиции, а Калин Стоянов е неуверен

Гражданите търпят, трябва да осъзнаят, че държавата е тяхна отговорност, коментираха проф. Мария Пиргова и Людмил Илиев

12.08.2024 | 20:25 Редактор: Толя Стоянова

Държавата трябва да има правителство, макар и служебно. Хаосът трябва да се овладява, макар че ще е трудно. Това коментира политологът проф. Мария Пиргова в предаването "Денят ON AIR".

Според журналиста Людмил Илиев вътрешният министър Калин Стоянов се чувства неуверен и се опитва да предприеме политически действия, с които да запази поста си, но няма да успее, защото около него и около служебния премиер Димитър Главчев "се фокусира цялата негативна енергия от отиващото си служебно правителство".

"Ние имахме нечестни избори, които много пъти бяха назовани като такива, но никой не ги оспори от партиите на статуквото. Това статукво ще продължи с още един парламент. То повече няма да издържи, защото не може да произвежда власт, независимо от резултата на изборите", заяви проф. Пиргова.

По думите ѝ партиите не предлагат нищо и дори нямат легитимни лидери.

"Те изживяват последните си месеци. За съжаление, не виждаме политическа воля в гражданите - да се поиска Велико Народно събрание или президентска република. Гражданите не могат да стоят повече без управление", подчерта тя.

Румен Радев има политически амбиции?

Според Илиев президентът Румен Радев има политически амбиции, но засега ги осъществяваща по скрит начин.

"В един момент ще започне открита политическа кариера. Рухващата партийна система се отразява на държавата и на изпълнителната власт", посочи журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Пиргова обясни, че служебното правителство играе административна роля, но се политизира, а това по думите ѝ означава, че системата е негодна.

"Гражданите търпят. 2024 г. е доста решаваща от гледа точка на промени в световни стратегии и процеси. Ние нямаме правителство три години - точно колкото продължава войната. Самият Бойко Борисов не излиза на светло, никой не поема никаква отговорност", добави политологът.

Илиев отбеляза, че хората трябва да осъзнаят, че държавата е тяхна отговорност и трябва да развиваме у самите нас гражданско съзнание.

"Всеки, който идва натоварен с митологични очаквания, не ги оправдава, а само захранва цикъла на фрустрация и разочарование, който все повече отблъсква хората от политиката", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.