Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Меглена Плугчиева: Вместо да помогнат на Грънчарова, политиците спекулират на кого е човек

Във всички сектори сме в много тежка ситуация, каза бившият вицепремиер

09.08.2024 | 20:40 Редактор: Беатрис Младжова

След 30 години отново ще имаме жена премиер. Горица Грънчарова - Кожарева е кандидатът за бъдещ служебен премиер.

"Бих си позволила да характеризирам ситуацията като една политическа патология, на която сме свидетели, но която за съжаление води държавата в реанимация. Ситуацията става все по-критична, ние сме във всички сектори в много тежка ситуация. В същото време и от Европа нещата не само, че не се подобряват, в Германия са фалити, това се отразява на нашата икономика", заяви бившият вицепремиер по европейските фондове Меглена Плугчиева в "Денят ON AIR".

По нейни думи не си даваме сметка каква цена цялото общество и цялата държава плаща за ситуацията в държавата.

"За съжаление, за разлика от други държави, които имаха политически кризи, институциите работеха, а у нас с всеки изминал ден институциите са все по-блокирали, все по-безпомощни, вдигат ръце и никой не работи. Това рефлектира върху състоянието на държавата. Като не се пълни хазната, а има само разходи, в един момент нещата ще ескалират и ще се стигне до социално напрежение. А давали ли сме си сметка изборите колко струват на държавата и на обществото, които ще проведем за седми път", допълни Плугчиева пред Bulgaria ON AIR.

Бъдещият премиер на България получава спекулации вместо помощ

Според нея една огромна отговорност се стоварва върху плещите на Горица Грънчарова - Кожарева.

"Аз я познавам в качеството ѝ на зам.-председател на Сметната палата. Очаквах да има морална подкрепа и от всички политически партии, за да ѝ се помогне да има нормализация и да стигнем до прозрачни и честни избори. Вместо това всичко, което чух от всички парламентарни групи, бяха спекулации тя на кого е човек. Това е обидно, недостойно и показва, че наличните политически елити са тотално изчерпани. Това е опасно, защото вместо да се каже "дайте да помогнем на тази жена", те говорят кой би могъл да ѝ влияе, да я постави под зависимост. Това е недостойно", коментира бившият вицепремиер.

Като се знае дневният ред на обществото и като се вижда все по-дългият списък от проблеми и кризи във всички сектори, би следвало политическите сили да окажат съдействие, категорична е Плугчиева.

"Би трябвало политическите партии да се ангажират и да помогнат съвестно и отговорно. И икономика, и селско стопанство, и околна среда - то няма един светъл лъч. Ако трябва да кажа, че има светъл лъч, това е че имаме голяма радост от Олимпийските игри и дай Боже да са повече. И другият светъл лъч беше награждаването на Георги Йорданов с най-високото държавно отличие, но се намериха и политически нищожества, които бяха готови да осквернят и това признание", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.