Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Психолог: Поразени сме от поредна пандемия - "властохолизъм"

"Политиците са в екзистенциални лични кризи", смята д-р Пламен Димитров

08.08.2024 | 21:14 Редактор: Деси Николова

Поразени сме, особено последните 15 години, от пандемия наречена властохолизъм. Това заяви психологът д-р Пламен Димитров в предаването "Денят ON AIR".

"Това е този алчен, непрекъснат стремеж да заемеш висок статус и позиции без да знаеш какво да правиш с това и изключително много от политиците приемат тази статусна позиция и това пълномощно, което получават от електората за своя жизнена мисия. Неслучайно така се вкопчват. Повече от тях си личи, че са в екзистенциална лична криза", коментира д-р Димитров пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи лидерите са се сраснали със своите позиции и възприемат загубата на статус като присъда.

"Това, което се случва обаче е, че тези процеси говорят за организационното състояние на политическите партии, които не могат да направят тези вътрешни промени, които да обновят участниците на терена. Това е все едно в спортните състезания да играят едни и същи играчи 40 години и от това треньорите и публиката да са доволни. Няма как", каза събеседникът.

Той подчерта, че служебното правителство трябва да е само едно междинно решение.

"Думичката "служебно" крие някаква институция едва ли не, която реално погледнато има само една задача - да ускори и организира добре нещата за едни честни и водещи до резултати избори", категоричен бе гостът.

Д-р Димитров е на мнение, че вулгаризацията на политиката води до отчуждение и омерзение сред избирателите.

Гледайте целия разговор във видеото.