Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Коментар: Няма да видим същия премиер, в дълбока политическа криза сме

"С технически хватки не може да се управлява, време е за нов политически субект", на мнение са Румен Йончев и Борис Янев

08.08.2024 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова

Най-вероятно няма да видим същия премиер. Предполагам, че от домовата книга ще изникне някое от другите времена, защото не че Димитър Главчев не си свърши работата, той успя да поддържа един благоприличен тон в управлението на страната в тези няколко месеца. Въпреки очевидната му връзка с ГЕРБ, успя да покаже един благоприличен тон в управлението на страната в тези няколко месеца", каза лидерът на ЗНС Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него отново заради връзката му с ГЕРБ той е бил "по-неудачният" служебен премиер към днешна дата.

"Хубаво е, когато говорим за тези партии в парламента, да припомним, че отново ни измамиха. Те опропастиха очакванията на близо 1,5 млн. българи, които ги изпратиха в 50-ото Народно събрание, за да съставят работещ кабинет. Ние сме в много дълбока политическа криза, кой ще бъде премиер - дали ще бъде Димитър Главчев или Петър Чобанов, и в двата случая имаме силно политизирани фигури", коментира лидерът на "Консервативна България" Борис Янев за Bulgaria ON AIR.

Казусът с КПКОНПИ

По думите на Йончев с технически хватки не може да се управлява.

"Трябва да спечелиш изборите, доверието на хората и тогава да се опиташ да упражняваш властта. В политиката трябва да се мисли един ход напред, един ход не е достатъчен и това демонстрират нашите политици. Заради това сме и в тази тежка криза", добави той.

Янев е на мнение, че не е проблем кой е шеф на КПКОНПИ.

Време ли е за нов политически субект?

"Проблемът е, че след разтурянето на КПКОНПИ, депутатите не успяха да изберат ръководства и на двете комисии. И двете комисии работят с изтекъл мандат и със състав, който много трудно взема решения с мнозинство", коментира още той.

Лидерът на "Консервативна България" смята, че е време да излезе нов политически субект на сцената.

"В редица европейски държави е практика политическите партии предварително да заявяват с кого биха влезли в мнозинство и сформиране на следващо управление. В тази връзка ние излязохме с позиция, в която заявяваме, че задачата ни в следващото Народно събрание ще бъде формиране на дясно-консервативно правителство", допълни Ячев.

Румен Йончев подчерта, че избирателите се нуждаят от време, за да забравят това, което се сътвори в 49-ото и 50-ото НС: "Надявам се на съществен дебат за това какво ще правят след изборите, защото ако те не представят това на избирателите, те няма да повярват отново на Пеевски и Борисов. В предизборния период Народното събрание не трябва да работи, то не трябва да се превръща в този панаир".

Гледайте целия разговор във видеото.